День пам’яті і скорботи: світ відзначає 70-ту річницю початку війни

22 червня колишні радянські республіки відзначать трагічну дату – 70 років початку Великої Вітчизняної війни.

22 червня 1941 року о 4 ранку без оголошення війни фашистська Німеччина та її союзники напали на Радянський Союз.

Бомбардувань зазнали Рига, Вентспілс, Лібава, Шауляй, Каунас, Вільнюс, Гродно, Ліда, Волковиськ, Брест, Кобрин, Слонім, Барановичі, Бобруйськ, Житомир, Київ, Севастополь та багато інших міст, залізничні вузли, аеродроми, військово-морські бази СРСР, здійснювався артилерійський обстріл прикордонних укріплень і районів дислокації радянських військ поблизу кордону від Балтійського моря до Карпат.

О 5-6 годині німецько-фашистські війська перейшли державний кордон СРСР і повели наступ у глиб радянської території. Почалася Велика Вітчизняна війна.

Багато років існував міф, що напад Гітлера був для СРСР раптовим, пізніше стали говорити, що Сталін прогавив цей стратегічний момент. Причому одні переконують, що це сталося через брак достовірної інформації від розвідки, інші – що через параноїдальну підозрілість і недовіру вождя до розвідників.

В останні роки, коли стали розсекречувати архіви, стали буквально сипатися все нові факти. Втім, поки до визначеності це не привело.

Одні кажуть, що в передвоєнні роки радянська розвідка відрізнялася неймовірною ефективністю і розкрила чи не всі таємниці “Третього рейху”.

Інші ж зазначають: хоч донесення з усього світу і йшли в Москву кілограмами, але відповідей на головні питання – де, якими силами, і головне, коли нападуть гітлерівці – не містили.

В Україні ввели обов’язкову хвилину мовчання 22 червня

В Україні 22 червня відбудеться Хвилина пам’яті по загиблих у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.” Відповідний закон ухвалено 20 травня.

Згідно з документом, Кабміну доручено забезпечувати 22 червня кожного року приспущення державного прапору України із чорними стрічками на будинках та спорудах органів та установ державної влади.

Також уряд 22 червня кожного року о 10:00 має забезпечувати хвилину мовчання, зупинивши на цей час роботу в органах державної влади, на підприємствах, в установах та організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів.

Окрім того, 22 червня кожного року Держкомітет телебачення і радіомовлення має забезпечувати обмеження трансляції розважальних програм радіо і телебачення, а також о 10.00 переривати трансляцію передач, ушановуючи пам’ять загиблих у війні.

Нагадаємо, останній закон, який стосувався увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, викликав великий резонанс в Україні.

Тоді перед 9 травня Верховна рада постановила вивішувати на День Перемоги поряд з державним прапором червоний прапор Перемоги.

У результаті відзначення свята у Львові завершилося масовими сутичками.

tsn.ua