Колектори пропонують продавати органи, щоб розплатитися з банком

Люди, які заборгували банкам, скаржаться на телефонні дзвінки з погрозами, крадіжку особистих фото для подальшого порно-монтажу, а також пропозиції продажу органів. Нові методи роботи продемонстрували колектори, які допомагають банкам у роботі з боржниками – тепер деякі з них пропонують вирішувати питання за допомогою продажу боржником органів, наприклад, нирок.

Журналістам ТСН повідомили про кілька новацій колекторів. Одне з них – вивішування  оголошення про борг  на під’їзді. Натомість, коли журналісти звернулися у колекторську фірму, яка вчинила таке, керівництво запевнило, що підлеглі просто не дочитали українське законодавство.

Також можна зустріти численні скарги на те, що колектори, наприклад, присилали фіктивні документи, що боржник став невиїзним за кордон. Крали із соціальних мереж фото родичів і робили порно-монтаж. Проте найбільш кричущими можна вважати підкинуті листівки: “Не можеш заплатити – продай нирку”.

Офіційні колектори стверджують, що якщо і погрожують, то лише судом, а якщо сталося беззаконня, радять скаржитися.

“Часто зустрічається звинувачення, що ми дзвонимо по ночах. У кодексі етики чітко прописано: ми можемо телефонувати з восьмої години ранку і не пізніше 21 години вечора. Ніяких залякують методів, жодних методів насильства”, – розповіли в одній з колекторських фірм.

Протиправні дії колекторів часто залишаються безкарними. За словами юриста всеукраїнської асоціації прав захисту споживачів фінпослуг, в колекторських компаніях працюють в основному колишні працівники правоохоронних органів, які знають, що зробити, щоб їх не притягнути.

У той же час буває, що колектори програють суд. Так, у Вінниці телефонні дзвінки з погрозами коштували колекторам 50 тисяч гривень.

tsn.ua