Олександр Кеменяш: «Влада ризикує спровокувати «Пенсійний майдан», забуваючи, що пенсіонерів більше, ніж підприємців»

Ухвалений в першому читанні проект Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» може спровокувати нову хвилю громадських протестів, якщо залишиться без змін. Так вважає Народний депутат України від фракції «Батьківщина» Олександр Кеменяш.

– В проекті так званої пенсійної реформи, закладена ідеологія порятунку Державного бюджету, а зовсім не ідеологія турботи про громадян України, – коментує Олександр Кеменяш, – така ж ситуація була з Податковим кодексом. Влада ризикує спровокувати «Пенсійний майдан», забуваючи, що пенсіонерів більше, ніж підприємців.

Вже всі звикли, що реформи у нас відбуваються тільки тоді, як припече, от і зараз необхідно показати заходу, що ми змінили пенсійне законодавство, щоб Міжнародний валютний фонд восени дав нам черговий кредит. Ніхто ж не заперечує, що реформування пенсійного законодавства необхідна, адже в 2010 році витрати на пенсії склали 18 % ВВП країни, але люди не бачать справедливості в діях влади й саме це спонукає їх до спротиву.

Приміром, днями більшість депутатів ВР вкотре не підтримали проект закону, яким скасовувалася угода про уникнення подвійного оподаткування з Республікою Кіпр. Говорячи простою мовою, це саме та Угода, згідно з якою українські олігархи уникають сплати податків до бюджету України, рееструючи підприємства на Кіпрі й виводячи гроші в офшори.

Так, з травня 2010 по травень 2011 рр. українські банки перерахували кіпрським компаніям 32,6 млрд. дол. Натомість від пропонованих пенсійною реформою підняття пенсійного віку для жінок і певних категорій чоловіків, збільшення стажу для призначення пенсій за вислугу років військовослужбовцям, збільшення на 10 років страхового стажу для призначення пенсій по інвалідності, зміни принципу перерахунку пенсій пенсіонерам, які працюють та інших «реформ» зменшення видатків на виплату пенсій в 2012 році складе всього 2,5 млрд. гривень.

Хіба так має діяти влада, яка будує «Україну для людей»?

zakarpatpost.net