Закарпаття: Словацьку школу в Ужгороді відкриють до Дня Незалежності

В обласному центрі активізувалася підготовка до відкриття школи зі словацькою мовою навчання та культурного центру “Матіца Словенська”. Нагадаємо, цей проект спільно фінансує Україна (гроші виділяються з обласного бюджету) і Словаччина – кожна зі сторін вкладає близько шести мільйонів гривень. До цього йшли доволі довго, втім, уже нарешті відомо: заклад відкриється цьогоріч – до двадцятої річниці Незалежності, відтак у новому навчальному році школа вже прийме учнів, почне діяти й культурний центр.

“Роботи з реконструкції приміщення Ужгородської ЗОШ №4 тривали й у 2007 році, утім, до кінця 2010-го вони відбувалися надто повільними темпами, переважно через затримки з фінансуванням. І лише після зміни місцевої влади справа стала упевнено наближатися до фінішу: новообрані голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов одразу ж наголосили, що роботи слід активізувати й завершити проект”, – говорить перший заступник Ужгородського міського голови Віктор Трикур, котрий особисто курує реконструкцію і підготовку до відкриття.

На початку цього року спільно з Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Маріаном Сладачеком відбулася нарада безпосередньо на об’єкті. Під час зустрічі поставили задачу – відкрити школу і культурний центр до річниці Незалежності України. Голова облради Іван Балога гарантував фінансування, потрібне для завершення справи (йдеться про 2 мільйони 276 тисяч гривень, виділення коштів затвердили обласні депутати). Своєю чергою, Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов поручився, що виконавці дотримають зобов’язань і об’єкт  буде завершений вчасно.

Наразі роботи тривають, підрядники дотримуються графіку, а міська влада задоволена якістю виконаного. Перший заступник Ужгородського міського голови Віктор Трикур щотижня проводить на об’єкті наради за участю представників освітян, розпорядника коштів – міського відділу капітального будівництва – та генерального підрядника і субпідрядників, і контролює як темпи, так і якість реконструкції.

На 25 червня у колишній міській ЗОШ №4, а вже незабаром – школі зі словацькою мовою навчання та національно-культурному центрі – запланована зустріч за участю керівництва обласної ради та міста: прийматимуть вже готовий поверх будівлі, – повідомили zakarpatpost.net у прес-службі Ужгородської міської ради. Відкриття словацького навчально-культурного центру в Ужгороді засвідчить, що місто піклується про представників національних меншин і розуміє, що слід підтримувати тісні зв’язки з сусідами, тим паче найближчими, а також – що місцева влада, обрана у 2010 році, дотримується своїх зобов’язань.

zakarpatpost.net