Ужгородських семінаристів навчатимуть особливостям душпастирювання серед українців за кордоном

Студенти Ужгородської греко-католицької академії імені Блаженного Теодора Ромжі прибудуть до Львова, де Пасторально-місійний відділ УГКЦ вперше проводить семінар для студентів духовних семінарій України, де розповість про особливості душпастирського служіння за кордоном.

Упродовж тижня, починаючи  з 27 червня, експерти з питань допомоги мігрантам та релігієзнавці, що досліджували географію присутності вірних УГКЦ за кордоном, читатимуть для них тематичні лекції.

“Якщо Церква не здійснює місіонерського служіння, це означає, що вона не виконує свого призначення”, – сказав у вступному слові до семінаристів владика Йосиф (Мілян), Голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ. Для цього УГКЦ розробила тематичний курс лекцій, щоб системно підійти до душпастирського служіння на всіх континентах”.

Географічний аналіз присутності вірних УГКЦ за кордоном та статистику сучасного українського емігрантства у світі представив п. Тарас Гринчишин, експерт-релігієзнавець. Про проблеми емігрантства в Україні та українських заробітчан поза межами країни розповів Григорій Селещук, Голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів. Про практичні аспекти душпастирювання за кордоном розповів о. Василь Поточняк, виконавчий секретар ПМВ УГКЦ, котрий створив понад 100 греко-католицьких спільнот в Італії.

Семінар проходить у Львівській духовній семінарії Святого Духа з 27 червня до 2 липня. У перший день прибули семінаристи із Львівської, Тернопільської, Самбірсько-Дрогобицької, Івано-Франківської семінарій останнього року навчання, очікують на прибуття студентів Ужгородської семінарії. Загалом станом на 27 червня було присутньо 80 семінаристів.

Діяльність Пасторально-місійного відділу зосереджена не тільки за кордоном, але також в Україні. Для українських заробітчан, котрі повернулися додому, в Україні створюються громадські організації, проводяться щомісячні зустрічі родин мігрантів, упродовж 6 років відбуваються 10-денні піші прощі із Самбора до Марійського відпустового центру в Зарваниці.

zakarpattya.net.ua