Закарпатські вузи ризикують втратити 20% держзамовлення

Наступного тижня відбудеться засідання уряду з приводу виділення коштів Міністерству освіти, молоді і спорту.Тоді ж стане відома кількість місць держзамовлення в університетах країни. Але, подейкують, що загальне скорочення стипендійних місць на закарпатті, зокрема в УжНУ, не перевищуватиме 20%.

«При вирішенні питання будуть враховуватись регіональні особливості, – зазначив журналісту Мукачево.net відповідальний секретар приймальної комісії УжНУ Володимир Міца. –  В минулому році на Закарпатті було 12,5 тис випускників. В нинішньому – 10,5 тис. По Україні спад ще більший і подеколи сягає 40 і більше відсотків. Ректор, разом з губернатором, враховуючи інтереси всіх вузів, надіслали міністру листа, де просили врахувати такі регіональні особливості».

За словами освітяна, у цій заявці було вказано зменшення держзамовлення на 10%: «Якщо наша пропозиція буде врахована, то на факультетах, де держзамовлення і так не перевищувало 15 місць на спеціальність (на економічному, юридичному факультетах, тощо),  не буде жодного скорочення.  Натомість, там, де було багато місць зі стипендією, ми таке скорочення передбачили. Але воно буде незначним і суттєво на наповненість факультетів не вплине».

 Аліса Квич
редактор порталу “Мукачево.net” 

mukachevo.net