Закарпаття: Кардинал Леонардо Садрі очолив урочистості з нагоди празника Перенесення мощей блаженного Теодора

Префект Конгрегації для Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі очолив урочистості з нагоди празника Перенесення мощей блаженного Теодора, що відбулися 27-28 червня в рамках святкування ювілейного Року блаженного священомученика Теодора Ромжі.

27 червня в Ужгородській богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі владика Мілан та ректор академії митрофорний протоієрей Тарас Ловска відкрили наукову конференцію, присвячену 100-літтю від дня народження блаженного священномученика Теодора, 75-літтю його ієрейських свячень та 10-річчю беатифікації. З вітальним словом до присутніх звернувся кардинал Леонардо Сандрі. Про життя і діяльність єпископа Теодора Ромжі, який став жертвою комуністичного режиму, доповідь виголосив о. Даниїл Бендас.

На урочистості до Ужгорода прибули греко-католицькі єпископи, священики і вірники з сусідніх єпархій в Україні, а також зі Словаччини, Угорщини, Румунії, Сербії, Білорусі та інших держав. Розділити радість прийшли теж римо-католики, повідомляє сайт mgce.uz.ua

Головною подією урочистостей стала Архієрейська Божественна Літургія, яку 28 червня було відслужено на території Ужгородської богословської академії ім. Блаженного Теодора. Кардинал Сандрі передав присутнім вітання і Апостольське благословення Святішого Отця Бенедикта XVI. У своїй проповіді Префект Конгрегації для Східних Церков, зокрема, зазначив: «Відчуваємо присутність між нами блаженного Теодора та незабутнього блаженного Папи Івана Павла ІІ, який його беатифікував і який 1 травня цього року досягнув тієї ж самої цілі».

Після завершення Служби Божої відбувся Хресний хід з мощами Блаженного священномученика Теодора Ромжі вулицями міста до Хрестовоздвиженського кафедрального собору. Біля меморіальних дошок, присвячених репресованому духовенству Мукачівської греко-католицької єпархії, була відправлена панахида.