Бактерію E.coli використовують у виробництві біопалива і пластику

Американський вчений Джей Кіслінг каже, що бактерія, яка стала причиною смертельних отруєнь у низці країн світу, вже використовується для виробництва пластику, а невдовзі може бути застосована для виробництва біопалива.

Джей Кіслінг є виконавчим директором Об’єднаного інституту біоенергетики, заснованого міністерством енергетики США. Він одним із перших став працювати над технологіями перетворення різних органічних речовин на паливо – від дріжджів до бактерій на кшталт E.coli.

В інтерв’ю агенції Reuters науковець заявив, що низка компаній розробляє технологію, яка дозволить виробляти комерційні обсяги біопалива на основі бактерії E.coli вже за 5 років. Утім, як додав учений, мине понад 20 років, поки біопаливо на основі бактерій складе конкуренцію традиційному пальному на основі газу та нафти.

“Попри те, що біопаливо має величезний потенціал, що сприяє зниженню споживання викопного палива, пройде ще багато років, перш ніж біопаливо стане серйозним конкурентом бензину”, – вважає вчений, що опікується розробкою нового виду біопалива.

Крім того, за словами Кіслінга, за подібною технологією із використанням кишкової бактерії вже виробляється пластик, із якого, наприклад, виробляються пластикові придверні килимки.

“Хоча у пластику, виробленому із E.coli немає нічого небезпечного, компанії зазвичай не повідомляють споживачам про незвичайне походження”, – заявив Джей Кіслінг Reuters.

Впродовж останнього місяця від отруєння, викликаного кишковою бактерією E.coli, у Європі померли 47, і захворіли понад 1000 осіб.

Спочатку вважалося, що інфекція поширюється через іспанські огірки, від чого іспанські виробники овочів зазнали серйозних збитків, а Іспанія стала вимагати від ЄС компенсації цих збитків.

Потім з’явилася версія про заражені небезпечною бактерією паростки сої із ферм у Німеччині та Британії. Проте згодом навіть у Всесвітній організації охорони здоров’я визнали, що вчені не можуть встановити джерела поширення бактерії, а штам інфекції був досі невідомим.

ua.korrespondent.net