Закарпаття: Пам’ятник Учню кондитера в Мукачеві задуманий для справжнього здійснення бажань

У Мукачеві урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник Дитячій мрії — Учню кондитера.  Скульптура з бронзи вилита у Києві, скульптор — молодий івано-франківець Степан Федорин (Львівська національна академія мистецтв).

Скульптор Степан Федорин, розповів про деталі створення пам’ятника. «Прототипу пам’ятник немає, фактично – це був експеримент, необхідно було передати прагнення 14-річного хлопця, який мріє стати кондитером. А ще зробити образ привітним, – каже Степан. — При цьому пам’ятник має австрійський характер: одяг і образ—стримані, бронза тьмяна». Висота «бронзового хлопчика» —1,50 м, а з головним убором та підставкою—1,70. Важить скульптура 70 кг.

До речі, пам’ятник задуманий для справжнього здійснення бажань. Для цього необхідно потерти бронзову вишеньку, яка прикрашає верхівку бронзового торта. Дотягнутися до неї може легко і малеча.

Реконструкція самого кондитерського закладу тривала майже рік, задіяли фахівців: Іван Біланинець працював з деревом, Віктор Штець, викладач Львівської національної Академії мистецтв, проектував зовнішній інтер’єр, Вадим Бакалов, архітектор, радник-консультант мера Мукачева з питань архітектури та містобудування та скульптор Юрій Лукеча консультували з питань архітектури та дизайну.

zakarpatpost.net