Закарпатські чиновники мізкували над програмою протидії туберкульозу

У четвер, 30 червня, за участі заступників голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів відбулося розширене засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при Закарпатській облдержадміністрації, – повідомили  у прес-центрі Закарпатської ОДА.

Вів засідання заступник керівника краю Іван Качур.

За словами обласного фтизіатра Василя Скрипа, нині ситуація із захворюваністю на туберкульоз як в області, так і в цілому в Україні, залишається складною. За останні 5 місяців спостерігається незначний ріст захворюваності та смертності від цієї недуги. Найбільш уразливою групою залишаються соціально незахищені прошарки населення. Часто хвороба уражає працездатних людей, як результат – держава зазнає економічних збитків. Це говорить про те, що туберкульоз є не лише медичною але і соціальною проблемою.

На загальнодержавному та обласному рівні діє програма протидії захворюванню на 2007-2011 роки. Наразі в її рамках проводиться значна робота по боротьбі з туберкульозом.  У першу чергу, зусилля скеровуються на покращення матеріально-технічної бази медзакладів, реорганізацію стаціонарної допомоги, забезпечення сучасним обладнанням та впровадження соціальної підтримки хворих.

Цьогоріч закінчується термін дії програми протидії туберкульозу, тому важливим кроком є розробка та затвердження обласної та районних програмних документів на наступні 5 років. Для цього учасниками засідання було детально проаналізовано виконання Програми у минулі роки та визначено основні тенденції розробки нової. За словами заступника голови облдержадміністрації Івана Качура, в першу чергу, потрібно систематизувати діяльність у цьому напрямку, створити механізм, який буде ефективно та оперативно реагувати на проблемні питання, основне з яких – профілактика туберкульозу.– Завдяки вчасному виявленню хвороби шанси на подальше повноцінне життя людини значно зростають. Тому ми повинні створити умови для належного обстеження та виявлення захворювання, тобто, зміцнити матеріальну базу медичних закладів у районах та містах області. Якомога якісніше інформувати населення про небезпеку туберкульозу і шляхи уникнення захворювання, – резюмував Іван Качур.

За підсумками засідання прийняті відповідні рішення та визначено стратегію протидії цій соціально-небезпечній хворобі. Державні органи на місцях повинні забезпечити підготовку проектів програм протидії захворюванню на наступні 5 років, забезпечити відповідне фінансування протитуберкульозних закладів та посилити контроль за медоглядами населення краю.

zakarpattya.net.ua