Закарпатські комунальники незаконно завищували тариф на воду

Працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю в Закарпатській області у ході проведення комплексу оперативно-розшукових заходів, спрямованих на виявлення злочинів у сфері житлово-комунального господарства, викрито злочинні дії службових осіб комунального підприємства одного з районних центрів області.

Торік вони безпідставно завищили тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Якщо, до прикладу, до квітня 2010 року, згідно з рішенням міськвиконкому, за водопостачання та водовідведення населення платило, відповідно, 2,94 грн. та 3,34 грн., то вже з квітня 2010-го, згідно з новим рішенням міськвиконкому, почали діяти інші тарифи: 3,67 грн. та 4,17 грн.

Районною прокуратурою було внесено протест на нове рішення, в якому вимагалося визнати його незаконним та скасувати. Рішення було скасовано, однак підприємство до грудня безпідставно продовжувало застосовувати завищені тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення для населення, бюджетних споживачів та інших, які надаються в місті. Внаслідок цього підприємство в цей період незаконно отримали близько 430 тисяч гривень.

Однак, і це ще не все. З січня до травня уже цього року підприємством знову безпідставно застосовувалися завищені тарифи, внаслідок чого отримало необґрунтованої виручки на суму більше 65 тисяч гривень. Отже, службові особи комунального підприємства, зловживаючи своїм становищем в подальшому проводили нарахування та стягнення оплати по тарифах на послуги в місті за тарифами згідно рішення, яке було скасовано. Таким чином, завищення вартості послуг та отримана підприємством необґрунтована виручка для всіх категорій споживачів склала майже 500 тисяч гривень.

Як підтвердив начальник управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Закарпатській області Микола Кулітка, на підставі зібраних працівниками УДСБЕЗ матеріалів, районною прокуратурою відносно службових осіб комунального підприємства порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України (зловживання владою або службовим становищем й службове підроблення). Дані статті передбачають покарання з позбавленням волі від п’яти до восьми років та право займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

www.rionews.com.ua