Закарпаттям пронісся міліцейський “буревій”

54-річний житель села Кваси, що на Рахівщині, Ілля тривалий час  не може знайти роботу, адже  у гірському краї з роботою сутужно.  Залишається поратися  хіба що по господарству. Від спиртного чоловік також ніколи не відмовляється. Оскільки заробітків катма, то й грошей на таке задоволення катастрофічно не вистачає. Буває,  хтось пригостить чи  трапиться деколи якийсь тимчасовий підробіток. Та нещодавно сільчанин потрапив у поле зору рахівських правоохоронців. Чим же він  привернув увагу людей у погонах до своєї скромної персони?

Річ у  тім, що стражам порядку стало відомо про недобрі наміри Іллі:  чоловік  намагався реалізувати бойові набої.   У Кваси виїхали начальник відділення дільничних інспекторів рахівської міліції Іван Андріюк, працівник цієї служби Василь Максим’юк та співробітники служби безпеки України. Ілля, як це часто  бувало, «засідав» у місцевому кафе. Був добряче сп’янілий, а перебування в громадських місцях  у нетверезому стані тягне за собою адмінвідповідальність.

Отож невдовзі звеселілого  «оковитою» селянина правоохоронці доставили у приміщення сільради для складання адмінпротоколу. Тут з’ясувалося, що чоловік має при собі три патрони калібру 5,6 мм до нарізної зброї. Спершу розповідав,  буцімто  знайшов їх нещодавно в лісі. Мовляв,  жодних  протизаконних дій не вчиняв, навпаки, чекав слушної нагоди, щоби здати кудись, наприклад в міліцію,  це «добро». Та в стражів порядку була інформація, що Ілля пропонував для реалізації значно більшу кількість патронів, а ці, найімовірніше, носив при собі як взірці.

Чоловік врешті-решт  геть заплутався  у своїх показаннях. Тяжко зітхнувши,  запропонував іти за ним.  Ілля звернув  у бік лісу. За якийсь час він, у супроводі «шерифів»   зупинився біля старого дерева, показав на дупло. Звідти дістав ганчірку, в якій було загорнуто 110 патронів до малокаліберної гвинтівки. Уже потім, в приміщенні райвідділу міліції, він  зізнався, що привіз їх із Херсонщини, де перебував на заробітках. Вдома тримати не наважився, від гріха подалі сховав все у дуплі.

Ось, коли притисло безгрошів’я, вирішив розжитися якоюсь копійчиною, продавши небезпечне «начиння». Не вийшло, замість грошей отримав великі клопоти:  порушення законодавства, пов’язаного із незаконним поводженням із зброєю тягне за собою кримінальну відповідальність.

Коноплі – у лісі…

У поле зору охоронців правопорядку потрапив 31-річний житель Рахівщини  Микола. Чоловік мешкає на далекій гірській околиці смт Ясіня. Заробляє на хліб насушний тяжкою селянською працею,  випасає  овець, заготовляє дрова тощо. Однак молодий чоловік вирішив знайти собі  досить незвичний «підробіток»: зайнявся вирощуванням конопель.  А щоб не попастися, подалі від людського ока висіяв наркотичні рослини у гірській глушині. Старанно їх обробляв, систематично підживлював, навіть доводилося поливати.

Все ж ясінянських «шерифів» обвести навколо пальця  не вдалося. Вони з’ясували,  якими стежинами тягнуться сліди до ділянки з небезпечним зіллям. І от нещодавно міліціонери  спільно з працівниками УСБУ нагрянули до гірського «підпільника». Зустріч із правоохоронцями видалася не тільки несподіваною, а  й  надзвичайно небажаною, оскільки молодик мав у  сумці мав  шість  рослин тільки-но зірваних конопель.   Намагався пояснити, нібито зілля культивував для власних потреб, мовляв: добре помагають від різних болячок.

Оскільки діватися було нікуди, повів Микола  небажаних «гостей» знову на свою приховану ділянку. Тут зростало ще понад півтора десятка конопель. Того ж дня сільчанину довелося зібрати весь «урожай» і тепер рослини слугуватимуть речовим доказом скоєння ним протиправних дій. А за вирощування, виготовлення, зберігання чи реалізацію наркотичних речовин також настає кримінальна відповідальність.

Кримінальні  «ужинки» міліціонерів

Ще одного конопляного «фермера» рахівські дільничні міліціонери вивели на чисту воду.  Начальник цієї служби Іван Андріюк та його заступник Володимир Савчук отримали інформацію, що один із жителів райцентру, 35-річний Данило,  став на кримінальну стежу і займається вирощуванням конопель. «Шерифи» доповіли про це заступникові начальника райвідділу міліції з громадської безпеки Мирославу Вішовану.

Порушника вирішили брати на гарячому, щоби потім легше довести його причетність до скоєння протиправних дій. До цих заходів підключили також старшого дільничного інспектора Миколу Томашука та дільничного міліціонера Василя Поповича. Недавнього дня Данило  навідався  на свою  плантацію  у непримітному труднодоступному місці  на околиці Рахова.  Колись тут була будівельна фірма, та вона вже давно занепала, залишився великий пустир.

Приготувавши  «сніпок» із дев’яти  стебел господар вже було зібрався йти додому, однак побачив сторонніх осіб.  Кинувся тікати, та з фізичною підготовкою у рахівських міліціонерів виявилося все добре. Намагався ще позбутися своєї ноші, однак із цього нічого не вийшло. На грядці «шерифи» знайшли ще 22 наркотичні рослини. На щастя, вони не потраплять уже до рук наркоманів, а після відповідної процедури, будуть знищені.

Не відстають від свої колег і працівники карного розшуку Рахівського райвідділу УМВС. Цими днями  вони також виявляли правопорушників. Зокрема,  39-річний житель смт Ясіня Іван на горищі  власного будинку переховував  обріз гладкоствольної рушниці 16-го калібру. Чолов’яга стверджує, що надибав «ствол» у лісі, хоча чому не здав його в міліцію, вмотивовано  пояснити  не зміг.  Обставини цієї справи з’ясовуються. А от в будинку 33-річного Василя з Косівської Поляни рахівські розшуковики виявили поліетиленовий пакет з подрібленою речовиною, вельми схожою на марихуану. Свій висновок  повинна дати відповідна експертиза.

Михайло Пискач, zak-umvs.gov .ua