На Закарпатті чоловік встромив ніж дружині в шию

Насильство в сім’ї є однієї з найбільш розповсюджених форм порушень прав людини. Більшість протиправних дій когось із членів родини супроводжується побиттям, приниженням та жорстокою поведінкою. Подібні дії з боку насильника призводять до негативного фізичного, психологічного та соціального стану постраждалої особи  або  взагалі всієї сім’ї. Як правило, найбільш страждають від сімейного насильства жінки та діти.

Насильство чоловіків над жінками завжди вважалось «особистою справою» сім’ї. В основному  жінки страждають у селах, де чоловіки від безробіття часто заглядають  у  чарку. Поряд з  представницями слабкої статі   жертвами домашньої  тиранії  стають  діти. На жаль, дітям доводиться неодноразово спостерігати, як п’яний батько  б’є  матір,  інколи і їм перепадає. 

На  сьогодні  в СДІМ Іршавського РВ УМВС знаходиться на обліку 102 сімейні бешкетники.  Дільничні інспектори протягом  року  винесли  53 офіційні попередження про неприпустимість учинення насильства в сім’ї. Крім цього,  складено 53 адмінпротоколи за  ст.173 ч.2 КУпАП України «Вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису».  Серед притягнутих до адмінвідповідальності  за такі протиправні дії  є  також  четверо жінок,  одна з яких  навіть  побила свого  чоловіка.  А в  селі Білки одна із мам  довела свою дочку до того,  що дівчина наковталась пігулок. Як наслідок,  дитина потрапила на лікарняне ліжко.   В іншому селі на Іршавщині   під час сімейної сварки чоловік схопив ніж  і  встромив його  своїй дружині у шию.   За  цим фактом  порушили   кримінальну справу, яка наразі  знаходиться на розгляді у суді.

До речі, ще у 2001 році  Верховна Рада України ухвалила Закон, де відповідно до статті 1 «Про попередження насильства в сім’ї»  визнаються протиправними будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї  стосовно  до іншого,   якщо ці дії порушують конституційні права і свободи  останнього  як людини та громадянина і  завдають  йому моральну шкоду,  а також шкоду його фізичному чи психічного здоров’ю.

Віта ГОРЗОВ, Іршавський  РВ УМВС