Закарпаття: Майбутніх студентів спробують захищати

З 1 липня офіційно стартувала вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Абітурієнтів просять звертатись на гарячу телефонну лінію у випадках порушень їхніх прав під час вступу.

Цьогоріч, зарахування до ВНЗ відбуватиметься на основі конкурсного відбору, який враховує суми балів результатів зовнішнього незалежного оцінювання, шкільного атестату та додаткових балів. Для вступу на окремі спеціальності навчальні заклади проводять творчі конкурси та вступні екзамени.

Вступник може подати заяву та документи не більше ніж до п’яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три напрями підготовки (спеціальності) у кожному з них. Також вступники мають право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2011 році, або сертифікати чи їх дублікати за 2008, 2009 або 2010 роки. Однак, бал сертифіката освіти не може бути нижчим 124 балів з конкурсних предметів.

Специфікою і водночас серйозним недоліком кампанії 2011 року є розширення частки абітурієнтів, котрі мають право вступати до ВНЗ без зовнішнього незалежного оцінювання. Нагадаємо, що минулого року такий виняток було зроблено для випускникам шкіл до 2007 року при вступі на заочні відділення. У 2011 абсолютно усі випускники до 2007 року мають право не складати тестування і для вступу на стаціонар. Таким чином відбувається свідоме звуження сфери застосування ЗНО попри широку підтримку цієї реформи громадськістю.

Прийом заяв та документів приймальними комісіями ВНЗ проводитиметься з 1 по 31 липня. Якщо ж абітурієнти, згідно з умовами прийому, мають проходити творчі конкурси, то для них термін прийому заяв та документів закінчується 17 липня. Творчі конкурси проводитимуть у декілька сесій з 10 по 31 липня. До 22 липня заяву та документи повинні подати ті вступники, які мають складати вступні випробування у вищих навчальних закладах. Вступні екзамени проводитимуться з 23 липня по 31 липня. Вже 1 серпня мають бути оприлюднені рейтингові списки вступників, рекомендованих до зарахування.

Новацією вступної кампанії є можливість електронної реєстрації заяв вступників. Однак, слід відзначити що система «Електронний вступ 2011» цього року працює в режимі експерименту. При цьому, юридичний статус електронної заяви не є визначеним, а отже, питання про те, чи прирівнювати електронну та письмову форми, залишатиметься на розсуд приймальної комісії. ОПОРА рекомендує вступникам користуватися нею, але, бути готовими до незручностей експериментального режиму, при цьому заносити також документи в приймальні комісії особисто. Як і минулого року станом на початок вступної кампанії відсутня інформація щодо обсягів державного замовлення, що зумовлює ситуацію, коли абітурієнт подає документи до вишу «наосліп», фактично не маючи можливості оцінити свої шанси на навчання за кошти державного бюджету.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що зарахування абітурієнтів до вузів відбуватиметься не на основі першочергової подачі документів, а на основі конкурсного відбору, який триватиме місяць. З огляду на минулорічний досвід моніторингу вступної кампанії до ВНЗ, рекомендуємо абітурієнтам не поспішати з подачею документів та першочергово готувати пакети документів на ті спеціальності, які є найбільш бажаними, а не використовувати нараз всю можливу квоту (5 вузів по 3 напрямки підготовки у кожному). Ближче до завершення строків подачі документів у абітурієнтів може виникнути потреба подати документи на спеціальності з малим конкурсом, тому, у випадку, якщо такий абітурієнт вже подався до участі у всіх 15 дозволених конкурсах, він може втратити таку можливість. Тому, слід спостерігати за рейтингом вступників на дошках оголошень приймальних комісій або через інформаційну систему «Конкурс» в Інтернеті та відповідно до цього коригувати черговість подачі документів.

В Закарпатській області спостереження відбувається в трьох вишах: Ужгородському національному університеті, Закарпатському державному університеті та Мукачівському державному університеті.

На території області діє гаряча лінія, за якою абітурієнти можуть звертатись у випадках порушень їхніх прав під час вступу до ВНЗ: +38 050 100 24 69 та +38 063 287 34 34

Юридичну консультацію щодо вступу можна отримати за телефоном (044) 225 32 81

zakarpatpost.net