Олександр Ледида про: комунальну сферу, екологію, Солотвино та відпустку

У середу, губернатор Закарпаття Олександр Ледида зустрівся з журналістами. Говорили про наступне:Про реформування комунальної сфери
В області продовжується реформування житлово-комунального господарства. Зокрема –тепло- та водопостачання. Розраховуємо, що до початку опалювального сезону ми вирішимо всі проблемні питання, й закарпатці будуть із гарячою водою та теплом. Зазвичай, щороку перед самим початком опалювального сезону виникають різні конфліктні ситуації, пов’язані з укладанням договорів. Доводиться негайно вирішувати питання щодо ліквідації заборгованостей з оплати газу. Цього ж року ми хочемо вперше нормально розпочати опалювальний сезон.

Дещо складніша ситуація з водопостачанням. Водоканали дуже погано розраховуються за спожиту електроенергію. Не секрет, що мережі цих підприємств сильно зношені, через це – значні втрати води. Нині триває робота щодо оптимізації постачання громадянам води. Погодьтеся, ненормальна ситуація, коли, до прикладу, холодна вода подається за графіком. Аби позбутися цього ганебного явища, над вирішенням проблеми нині спільно працюють посадовці з ОДА, міськвиконкомів та райрад.

Щодо вирішення екологічних проблем
Цього року обласна влада зробить усе, щоб на Закарпатті не залишилося жодного граму отрутохімікатів. Із обласного бюджету для вивезення цієї отрути вже виділено кошти. Водночас, їх недостатньо, аби повністю позбутися небезпеки. Приємно відзначити, що більшу частину витрат взяло на себе Міністерство екології. Наразі проводяться передбачені чинним законодавством тендери. Минулого року ми вивезли за межі краю премікси. Цьогоріч плануємо повністю позбутися хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Лише після цього ми зможемо говорити, що Закарпаття є екологічно чистим краєм.

Не менш важливим питанням залишається будівництво в області сміттєпереробних заводів. Робота у цьому напрямку триває: розширюються можливості фірми «АVЕ», запроваджується роздільна переробка сміття тощо. Зауважу, Європа так працює вже десятки років. Культура сортування сміття починається з кожної оселі та кожної людини. Також нині визначаються екологічні ділянки, де можна розміщувати сміттєпереробні заводи. Цього року закінчуються проектні роботи, а в 2012-му область буде мати перші заводи з переробки сміття.   

Щодо ситуації в Солотвині
Постановою Уряду на переселення мешканців Солотвина, що проживають у зонах зсувів, виділено 98 мільйонів гривень. Це – перший транш. Фахівці вже визначили території, які, в перспективі, можуть становити загрозу для людей. До вирішення проблеми відселення ми підходимо комплексно, адже людей потрібно не лише переселити на нове місце, а й визначити, чим вони будуть у подальшому займатися. Людей переселятимуть до Тячівського району, у село Теребля. У планах – будівництво принципово нового населеного пункту з лікарнею, новою соляною шахтою та рекреаційною зоною. Наразі розробляється генплан. Відповідно, очікуємо, що роботи розпочнуться найближчим часом. Зазвичай, таке будівництво тривало би 5-7 років. У нас стільки часу немає. Тому – плануємо всі задуми здійснити за 2-3 роки.

Щодо відставки голови Виноградівської РДА
Вважаю, що людина (Карло Резеш – прим.) працювала нормально. Він – хороший менеджер, який спробував себе в адміністративній роботі. Претензій до нього, як до керівника району, у мене немає. Нині Карло Резеш працює радником з інвестиційних проектів, займається залученням інвестицій з Угорщини для будівництва складів для зберігання овочів. Впевнений, що на цій посаді він зможе проявити себе у повному обсязі.

Ставлення до ідеї депутатів Берегівської райради починати сесії з угорського гімну
Нагадаю, що на території Закарпаття діють закони і Конституція України, і порушувати їх ніхто не має права. Відповідно, на сесіях не можуть звучати угорські, румунські чи гімни якихось інших держав. Водночас, якщо відзначаються свята національних меншин, то використання певних символів або ж музичний супровід інших держав може бути обумовлене. Але – не більше. Повторюся, державний гімн в Україні – один.

Про ситуацію з Мужієвським золоторудником
У першу чергу, мене бентежить тамтешня екологічна ситуація. За неї має хтось відповідати. 93% «Укрполіметалів» – належать державній структурі. Вони повинні взяти на себе відповідальність за ті наслідки, які спричинила робота підприємства. Відзначу, що останніх 6 років справи по золоторуднику розглядаються різними судами. Нині ці матеріали знаходяться у Вищому Господарському суді. Сподіваюсь, уже найближчим часом буде рішення суду і ситуація зміниться на краще. До речі, я піднімав це питання перед Президентом. Віктор Янукович доручив Кабміну визначитися з подальшею долею підприємства й вирішити екологічну ситуацію навколо золоторудника. Дорученням Президента займатиметься особисто прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Щодо вирішення проблеми працевлаштування населення
Загалом, ситуація з працевлаштування в області покращується. Інвестор, у першу чергу, йде в низовинні райони. Нині такі підприємства як «Ядзакі» та «Джебіл» збільшують потужності виробництва. Це пов’язано, насамперед, із закриттям заводів в інших країнах, зокрема, в Тунісі. Нещодавно я зустрічався з керівниками цих підприємств. Вони запевнили, що готові вкладати гроші в Закарпаття. І їм потрібно 10 тисяч робочих місць. Ці підприємства вже сьогодні забезпечують проїзд своїх робітників із Березного, Перечина, навколишніх сіл. До того ж, незабаром відкривається друга черга виробництва заводу «Єврокар». Трудові ресурси в низовинних районах вже вичерпано. Тому інвестори, так би мовити, будуть підніматися в гори. Думаю, у найближчі рік-два запрацюють інвестиційні підприємства в гірських районах, де будуть створені тисячі робочих місць.

Про забезпечення теплом Рахівщини
Сейсмічна зона та скальні грунти Рахівського району не дозволяють туди підвести газопровід. Але, зазначу, що газові мережі вести туди й не доцільно. Тому що нині електоренергія значно дешевша, ніж газ. Тому цього року майже 5 млн. грн. буде вкладено в реконструкцію електромереж. Будуватиметься підстанція, наступного року – ще одна. Це дасть змогу Рахівщину повністю перевести на електроенергію та альтернативне опалення.

Щодо покращення залізничного сполучення
Сьогодні стоїть питання ремонту й реконструкції залізничного полотна та будівництва другого тунелю в районі Воловця. Це дасть змогу скоротити час слідування поїздів. Сподіваюся, вже незабаром з Ужгорода до Києва їхати поїздом треба буде не 14-16, а 8-9 годин. Над цим сьогодні працює Укрзалізниця. Модернізація залізниці – пріоритет нашої держави. Тоді ми будемо мати й туристичні перспективи, зокрема, з Центральної та Східної України.

Про можливу особисту участь у виборах 2012 року
Президент України Віктор Янукович заявив однозначно: хто має намір займатися політикою, хто хоче йти в народні депутати, повинен покласти заяву про звільнення на стіл. А хто хоче працювати – політикою не займатиметься. Я цілком підтримую таке рішення керівника держави.

Щодо відпустки
Це – складне для мене питання, бо минулого року я у відпустці пробув усього 3 дні.  Так сталося, що на третій день ввечері пролунав телефонний дзвінок: мені повідомили, що в Криму проходитиме засідання Ради з нацбезпеки та оборони і, що моя участь у цьому зібранні – обов’язкова. Цього року більше дощів, тож, сподіваюся, що не буде пожеж. Тому планую в серпні на 2 тижні піти у відпустку. А що з того вийде – нині важко сказати. Чи це буде Крим чи Хорватія – наразі ще не вирішив. Я завжди влітку намагаюся відпочити на морі, а взимку – в горах.

Прес-центр ОДА

zakarpatpost.net/