В Ужгороді реорганізовують дві школи

На засіданні виконавчого комітету Ужгородської міської ради цієї середи прийняли рішення про реорганізацію двох навчальних закладів – НВК “Горяни” та ЗОШ І-ІІ ступенів № 14.Як на засіданні виконкому зазначив Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, оптимізація закладів освіти відповідно до розпоряджень центральних органів влади за причину має брак коштів: місто не може собі дозволити утримувати ненаповнені класи. Так, за інформацією начальника міського управління освіти Мар’яна Комарницького, із 96 учнів ЗОШ № 14 відвідували заняття щонайбільше 35.

14-ту школу реорганізовують у навчальний заклад І ступеня, себто, молодші класи продовжують роботу, а школярів старших класів (у ЗОШ діяли 5, 8 і 9, в котрих навчалися 39 учнів), переводять до інших шкіл. А переведення старших школярів із НВК “Горяни” сприятиме підвищенню їх освітнього рівня, а також – вивільнить місце для дошкільнят, котрих побільшало.

Що ж до ЗОШ № 14, яку в місті називають “ромською”, то її учні мають змогу перейти як у ЗОШ № 13, в якій теж навчаються здебільшого представники нацменшини, так і в будь-який інший заклад міста. Міський голова Віктор Погорєлов акцентував: попри чутки, аж ніяк не йдеться про закриття єдиної “ромської” школи в місті (адже діє й 13-та школа), а в 14-ій і надалі виховуватиметься малеча.

Як наголосив Мар’ян Комарницький, реорганізацію школи підтримали лідери провідних ромських товариств міста, а за ініціативою одного них на базі реорганізованої ЗОШ № 14 буде відкрито культурний центр для ромів. Усього дітей ромської народності в міських школах навчається 523, 219 із них – у ЗОШ № 13, 205 – в інших. Освітянин зазначив: у Європі застосовується практика, за якою учнів ромської народності спрямовують до шкіл на загальних засадах, а не за національною приналежністю.

Що ж до НВК “Горяни”, то в рішенні виконкому йдеться: заклад реорганізується шляхом закриття школи ІІ ступеня (5-9 класи)) та відкриття додаткових дошкільних груп. У закладі, в котрому навчалося 76 дітей, після реорганізації залишиться 46 учнів 1-4 класів та дошкільнята. Причина реформи – збільшення контингенту дітей дошкільного віку в мікрорайоні та відсутність нормативної наповнюваності старших класів, – повідомили zakarpatpost.net  у прес-службі Ужгородської міської ради. Учні та батьки попереджені і обирають іншу школу. Вчителі обох шкіл, в яких відбувається реорганізація, працевлаштовуються в інші освітні заклади.

zakarpatpost.net