Закарпаття: Нову дерев’яну церкву освячено у Волосянці

На третю Неділю після Зіслання Святого Духа, 3 червня, село Волосянка Великоберезнянського району навіть похмурого і дощового дня зібрало багато вірників на радісну подію – освячення новозбудованого храму в честь і пам’ять Пророка Іллі Теосвітянина.Преосвященного владику Мілана зустрів біля храму адміністратор парафії о. Сергій Слободанюк та молодь, яка подарувала владиці теплі слова привітання та запашний каравай. Після цього відбулося освячення церкви. Люди з молитвою на устах та цікавістю спостерігали за омиванням нового престолу.

Далі владика Мілан уділив піддияконські свячення монаху Павлу з чину Редемтористів, а потім відслужив святкову Архієрейську Службу Божу, яку з ним співслужили синкел у справах духовенства митрофорний протоїєрей Михайло Баник, секретар ієромонах Макарій (Медвідь) та семеро священиків. Після закінчення Літургії владика нагородив Архієрейськими грамотами благодійників парафії та подякував за активну участь у будівництві храму всім вірникам.

 

 

 

 

 

 

 

На освячення зі своїми родинами приїхали доньки ісповідника віри о. Івана Чейпеша, який з 1947 по 1949 роки був парохом у парафії села Волосянка та мешкав там аж до ув’язнення у 1950 році. 1953 року його розстріляли через те, що не підкорився безбожній владі: не згодився перейти до Московського Патріархату та зберіг вірність єдиній Соборній Христовій Церкві.

«Я пам’ятаю з тих далеких часів, – говорить старша донька Надія Чейпеш, – як забирали мого батька. Два солдати в синіх шапках з автоматами. Я колисала мого молодшого брата, якому був 1 рік… Пам’ятаю, як він нас поблагословив, в чому був одягнений, як останній раз молився на колінах… Тоді ми бачили його востаннє».

Зі сльозами на очах доньки о. Івана дякували всім мешканцям села і тим, кого вже нема в живих, за те, що дали їхній матері-вдові притулок та допомогли прогодувати чотирьох малих дітей, повідомляє сайт mgce.uz.ua

Хоча від почутого у присутніх покотилися сльози смутку і навіть небо «заплакало», та, зрештою, довкола витала атмосфера невимовної радості через те, що зараз у Волосянці, між кордонами Польщі та Львівської області, красується новий дерев’яний храм пророка Іллі. Знаковим є також те, що ділянку під будівництво храму подарував онук о. Івана Ігор Чейпеш, який став благодійником парафії та допомагав будувати церкву.

zakarpatpost.net