У світі може виникнути дефіцит шоколаду

Виробництво какао ледве встигає за попитом на шоколадні вироби. Світове споживання шоколаду росте, тоді як виробництво какао знижується, тому в 2011-2012 сільськогосподарському році на ринку, ймовірно, встановиться баланс попиту і пропозиції, а з наступного року світ може повернутися до дефіциту шоколаду, прогнозує Міжнародна організація какао (ICCO).
В 2011-2012 сільськогосподарському році, який почнеться у жовтні, об’єми споживання какао і його виробництва складуть по 3,9 млн тонн.

У поточному році виробництво какао, ймовірно, досягне 4,03 млн тонн при попиті на рівні 3,8 млн тонн.

Скорочення позитивного розриву між пропозицією і попитом може привести до зростання цін на какао, які впали на 17% з березня, коли був зафіксований 32-річний максимум в 3775 доларів за тонну через політичну нестабільність в Кот-д’Івуарі.

Проте ріст активізується лише з 2012 року, до кінця 2011 року какао, швидше за все, торгуватиметься в діапазоні від 3000 до 3100 дол. за тонну, заявив виконавчий директор ICCO Жан-Марк Анга.

У ході торгів в четвер ціни на какао з постачанням у вересні впали в Лондоні на 1,4% -до 3145 дол. за тонну.

Нагадаємо, на початку року світові ціни на какао досягли рекордних відміток на тлі безладів в Кот’д-Івуарі.

Проте після повідомлень про зняття санкцій і великий запас какао в Абіджані та Сан-Педро в ході торгів на нью-йоркській біржі NYMEХ (New York Merchantile Exchange) котирування травневих ф’ючерсів на какао-боби несильно змінилися, додавши в ціні 0,26%, свідчать дані торгів.

tsn.ua