Закон про скасування техогляду підписано: основні зміни для водіїв

Обов’язковий техогляд в Україні залишиться лише для вантажівок, таксі, маршруток та автобусів. Всіх інших водіїв чекає також низка вагомих змін.

Президент Віктор Янукович підписав закон, яким відміняється обов’язковий техогляд для приватних легкових автомобілів.

Закон передбачає відміну обов’язкового техогляду для приватних легкових автомобілів, окрім автомобілів-таксі і автомобілів, які використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку.  Але і для них зробили поблажку: автомобілям віком до 2-х років проходити ТО не треба, пише ЛІГАБізнесІнформ.

Державтоінспекція при цьому відстороняється від контролю технічного стану транспортних засобів. Ці функції передаються суб’єктам господарювання.

У змінах в законодавстві з’явився також вичерпний перелік причин, по яких співробітник ДАІ має право зупиняти автомобіль. Попри те, що він досить довгий, повноваження даішників не збільшилися – перелік скопійований з нині чинних інструкцій, пише Сегодня.

Окрім цього, відміняються вимоги відносно обов’язкової наявності у водія дорожнього маршрутного листа і доручення на керування транспортним засобом.

Важливим нововведенням закону є також повна відміна пластикових техталонів. Замість нього вводиться поняття протокол перевірки транспортного засобу, який водіям комерційних автомобілів слід возити з собою замість талона.

Змінами до закону про техогляд також скасовуються обов’язкові нотаріальні довіреності на передачу автомобіля в тимчасове користування. Більше того, позичити автомобіль тепер можна і зовсім без письмового договору.

Але у тому випадку, якщо ви позичаєте автомобіль, краще все-таки оформити такий договір письмово. У разі виникнення конфлікту, власник може подати заяву в міліцію про те, що автомобіль у нього узяли незаконно. А за це можуть завести кримінальну справу по ст. 289. А навіть неоформленный у нотаріуса письмовий договір є захистом від неправдивих звинувачень, наприклад, у викраденні.

Одна із найбільш революційних і позитивних змін в законодавстві полягає в тому, що водіям відтепер не треба буде передавати в руки даїшникам права, документи на автомобіль і страховий поліс.

В Законі України “Про міліцію” обов’язок водія “передавати документи” замінили на слово “пред’явити”. Крім того, у міліції тепер немає права вимагати пред’явлення полісу “автоцивілки” “просто так” – тільки при оформленні протоколу про порушення ПДР.

Закон набуває чинності через 30 днів з дня його публікації в офіційній пресі.

Нагадаємо, 5 липня, Верховна Рада прийняла рішення про відміну техогляду. За зміни в ряд законодавчих актів України відносно усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень N8397 проголосували 262 картки народних депутатів.

tsn.ua