Гречка нового врожаю коштуватиме 12 гривень за кілограм

Влада запевнила, що у 2011 році українці не відчуватимуть дефіциту гречки: її буде багато і за доступною ціною.

Гречана криза в Україні подолана: гречка нового врожаю з’явиться на ринку вже до кінця поточного місяця за доступною ціною.

Як повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, у 2011 році українці не відчуватимуть дефіциту гречки. Цього року планується зібрати 655 тисяч тонн крупи, а це на шість тисяч тонн більше, ніж було за аналогічний період минулого року.

При цьому Присяжнюк акцентував увагу на тому, що внутрішня потреба мешканців країни в гречці становить 155-160 тисяч тонн.

Зі свого боку, заступник губернатора Харківщини Віталій Алексейчук зауважив, що гречка нового врожаю коштуватиме не більше 10-12 гривень за кілограм.

За його словами, Аграрний фонд сьогодні купує гречку за ціною 6 500 гривень за тонну.

“Ми плануємо (на Харківщині) отримати майже в 3,5 рази більше гречки, ніж торік, – 27 тис. тонн (урожай 2010 року – 8,4 тис. тонн). Сьогодні посіви в доброму стані і є всі передумови для отримання гарного врожаю”, – зазначив чиновник.

Водночас, за прогнозами експертів, восени українські споживачі відчують дефіцит гороху через те, що цього року хлібороби дуже мало посіяли цієї культури. Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса також очікує, що підвищаться ціни на овес і молочні продукти.

 tsn.ua