Автомобілі в Україні купують менше

Об’єми українського автомобільного ринку продовжують скорочуватися. Найбільше знизилися продажі японських марок.
Втім, вже восени експерти чекають відновлення їх ринкових позицій – на японські автомобілі в Україні є стійкий попит. Інформаційно-аналітична група AUTO – Consulting опублікувала дані про продажі нових автомобілів в Україні за I півріччя і червень 2011 року, пише Комерсант-Україна.

Відновлення ринку, що тривало з початку року, в останні два місяці змінилося падінням. У червні автодилерам вдалося продати 16,7 тис. нових автомобілів (- 0,05% до травня), а за підсумками шести місяців продажу виросли на 18%, до 93,81 тис., говориться в опублікованому звіті.

Найбільше зниження продажів показують японські марки, що стало наслідком землетрусу в країні 11 березня. Toyota – лідер серед японських брендів – за червень понизила продажі відразу на 30,6%, до 787 автомобілів. Показники Mazda і Honda знизилися на 23,6% (до 107) і 18,4% (216), відмічає КоммерсантЪ.

Втім, позиції японських автомобілів в Україні доки значно тіснять конкуренти. Зокрема, продажі Ford в червні збільшилися на 33,5%, до 919, Chevrolet – на 11,03%, до 966 автомобілів.

Нагадаємо, 30 червня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на черговому засіданні прийняла рішення про порушення і проведення спеціального розслідування відносно імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження і експорту.

На думку комісії в Україні існує загроза нанесення значного збитку таким імпортом національному товаровиробникові.

Ініціатором розслідування була асоціація Укравтопром. Приводом для цього називають значне збільшення співвідношення між імпортом і власним виробництвом, і як наслідок – стрімке падіння продажів на внутрішньому ринку, що привело до різкого скорочення обсягів виробництва, чисельності працюючих і значного погіршення фінансово-економічного стану підприємств.

tsn.ua