Закарпатські студенти-контрактники навчатимуться за цінами минулого року

Вартість контрактного навчання у провідних закарпатських вищих навчальних закладах порівняно з минулим роком не зросла, передають місцеві ЗМІ.

За даними офіційного сайту Ужгородського національного університету, дешевше обійдеться здобуття освіти філолога, хіміка, математика (майбутні магістри платитимуть по 6 470 гривень на рік), соціально-політичні науки коштуватимуть 7,8-8,5 тисяч гривень на рік (“бакалавр” або “магістр” відповідно), лікувальна справа обійдеться в 12 тисяч, стоматологія – в 13,1 тисячі гривень. Контрактне навчання магістрів-міжнародників коштуватиме 14,6 тисячі гривень, а правознавців – більше 15-ти тисяч.

У Закарпатському державному університеті вартість контракту також залишилася на минулорічному рівні.

“Минулий навчальний рік завершили без боргів, тому вирішили не піднімати цього року плату. Навпаки, на деяких факультетах – “Інформатики”, “Міжнародних відносин”, деякі спеціальності коледжу – вартість дещо знизилася, щоб незаможне населення отримало більш широкий доступ до отримання освіти. А з іншого боку, ми можемо собі дозволити знизити вартість навчання, тому що завдяки продуманій господарській політиці (у тому числі впровадження енергозберігаючих технологій) заощадили за попередні роки значні кошти”, – зазначив ректор ВНЗ Федір Ващук.

Зокрема, за даними приймальної комісії ЗакДУ, отримання освіти фахівця обійдеться студентам у суму від 4,5 тисячі (програміст) до 7,5 тисячі гривень (правознавець). Бакалаврський ступінь коштувати від 6-ти тисяч (психологія) до 10-ти тисяч (правознавство). Магістерський ступінь – у тих же межах.

Як повідомляло ІА “Світ освіт”, студенти, а особливо контрактники, лише виграють від реформування мережі малочисельних вищих навчальних закладів та створення потужних регіональних університетів, запевнив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник напередодні вступної кампанії.

zakarpattya.net.ua