Чопська митниця: На незадекларовані товар та валюту чатує митна блокада

Не вдалось отримати максимальний зиск від перепродажу не задекларованого товару, при цьому не сплативши державі ані копійки, громадянам України, які намагались обійти митне законодавство. Одразу в кількох випадках у пункті пропуску «Тиса», що на українсько-угорському кордоні, чопськими інспекторами складено протоколи про порушення митних правил.
Так, водій мікроавтобуса «Мерседес-Бенц», повертаючись із Італії до України, «забув» указати в митній декларації жіночий одяг з текстилю та 80 пляшок італійського вина, які начебто передачею відправляли наші заробітчани додому, але чомусь заздалегідь розфасований серед особистих речей господаря транспортного засобу. Під час огляду багажного відсіку мікроавтобуса митники виявили чотири пакунки, в яких і знаходились 48 шт. жіночого одягу торгової марки «JUSTOR та 100 літрів вина, загальною вартістю понад 43 тисячі гривень. Це при тому, що згідно вимог ст.253 Митного Кодексу України  громадяни можуть ввозити алкогольні напої та тютюнові вироби на митну територію України без сплати податків, установлених на імпорт, із розрахунку на одну особу – 2 літри вина та 1 літр міцних алкогольних напоїв.
В іншому випадку, «мопедний сюрприз» підніс митникам 28-річний українець, який також повертався з Італії на мікровавтобусі, сподіваючись безперешкодно та швидко пройти митний контроль, і  перемістити у багажному відділенні серед особистих речей не задекларований мопед  марки «APRILIA» (моделі «SCARABEO»).
Свої законні наміри перетнути кордон намагався і 44-річний львів’янин, «чесно» задекларувавши лише 5 тисяч євро. Проте, під час перевірки в багажного відсіку його мікроавтобуса, у ручній поклажі інспектори виявили не заявлені ані усно, ані письмово 1750 євро, приховані від митного контролю. Цікаво, до яких тільки методів для сховок не вдаються наші заробітчани, аби обійти митне законодавство. Так, у двох картонних коробках виявлено 1000 євро, які заздалегідь були акуратно загорнуті у фольгу всередині упаковки з рибними консервами,  а 750 євро – в упаковці з кавою. Як пояснив водій, ці коробки йому  передали незнайомі  громадянки,  які тимчасово  працюють  в  Італії, щоб  доставив  на  автовокзал  в м.Рівне. Таким чином, надавши  до митного  оформлення  декларації з  неправдивими даними щодо  кількості  переміщуваної валюти та з приховуванням від митного контролю, у водія вилучено іноземну  валюту, загальною сумою за курсом НБУ 19 605 гривень.
А от 30-річний тернопільчанин при проходженні митного контролю свідомо задекларував лише 500 євро. Однак, оглянувши його ручну поклажу, інспектори виявили в картонній коробці серед набору фарфорового посуду та інших речей, приховані від митного контролю у двох упаковках з кавою «Natural» 6 тисяч євро (по 3000 євро в кожній). Дану коробку з валютою українця попросила одна знайома з Іспанії передати у м.Тернопіль.
Складено протокол про порушення митних правил, іноземну валюту (за курсом НБУ 67219 гривень) вилучено до рішення суду.

Прес-служба Чопської митниці