На Закарпатті урожай громадян “збирають” злодії…

Настала пора, коли краяни збирають  вирощений на своїх городах та присадибних ділянках урожай.  Однак декому  «допомагають» у цьому нечисті на руку громадяни.   У когось злодії викопали картоплю на ділянці, в інших поцупили овочі, у потемках зірвавши не тільки плоди, а  й пошкодивши рослини. А до зелені, як правило, хочеться м’ясця, отож крадуть і кроликів,  і  курей. Тож відповідні заяви час від часу надходять у міліцію.  Головний берегівський  «шериф»  Іван Фединишинець  та начальник карного розшуку Микола Губинець  кажуть, що для них   настала гаряча пора. У районі є багато  колишніх ув’язнених за крадіжки, котрі, повернувшись із «зони», як правило, беруться за старе. Стражі порядку систематично проводять профілактичну  роботу  з такими особами, однак прослідкувати кожен їх крок, на жаль, не вдається. Вдень вони нібито законослухняні громадяни,  «вбивають» час вдома, десь на вулиці чи в розважальних закладах, а із настанням темряви кардинально  змінюються.

Озброївшись нехитрим реманентом,  ідуть  у чужі  городи чи помешкання, звідки тягнуть, все, що попаде під руку. Комусь вдається зробити кілька «вилазок»,  але врешті-решт   більшість потрапляє в міліцейські сильця. Ось і житель с. В.Береги  вже встиг скуштувати тюремної юшки. Повернувшись у рідні пенати, знову взявся за звичну справу. Якось з новобудови односільчанина  поцупив бензопилу іноземного виробництва. Коли оперативники карного розшуку вийшли на колишнього «зека», під час розслідування  з’ясувалося:  в  іншого жителя  цього села  злодій викрав понад 120 метрів телефонного кабелю. Тепер  зловмисник  дає показання  слідчому.

Жителю іншого села на Берегівщині, до речі, раніше судимому закортіло смаженої картоплі. Свій город чоловік  перетворив на пустир,  тому  під покровом ночі подався на чужий, де викопав  картоплю з кількох соток.  Правда, краденим встиг  поласувати  тільки раз, бо післяобідньої пори на обійстя вже прийшли міліціонери, які вилучили поцуплене.

Ще одного зухвалого злодія (чи злодіїв?), які  викрали з ферми у селі   Н.Ремети недавньої ночі  двох коней  і лоша,  берегівські стражі порядку тепер розшукують.

Але крадіжки – не єдине, чим доводиться займатися оперативникам та дільничним інспекторам Берегівського РВ УМВС. У районі, як зрештою і в області загалом, є чимало громадян, котрі прагнуть підзаробити незаконним способом. Так, працівникам міліції стало відомо, що 42-річний житель с. Мужієво  зберігає  незареєстровану зброю. Тож у цей населений пункт виїхали  старший інспектор дозвільної системи Берегівського райвідділу УМВС Опанас Гарагуля, дільничний міліціонер Арпад Гомокі та працівники оперативних служб. З обійстя  підозрюваного  вилучили обріз гладкоцівкової рушниці. Як пояснив власник,  «ствол»  він буцімто знайшов у лісі. Хоча подібне  виправдання правоохоронцям доводилося чути не раз. Тепер з’ясовується, навіщо  насправді чоловік тримав у своїй оселі зброю. 

Іншого «зброяра» розшуковики на чолі з Миколою Губинцем затримали в райцентрі. 27-річний житель  Берегова  теж  мав намір  вигідно  збути обріз рушниці.  Та   чоловік попався на гарячому. Уже  під час розслідування  з’ясувалися  цікаві подробиці цієї справи Виявляється, берегівець  сам виготовив обріз. Річ у тім, що колись  це була  двоствольна  рушниця  16-го калібру, звісно, незареєстрована. Якось  при стрільбі він, мабуть, «переборщив»  з пороховим набоєм,  тому ствол  «підпільної» зброї роздуло. Чоловік не дав пропадати «добру»,  відпиляв пошкоджену частину і став шукати покупця  вже на обріз. Заробив собі хіба що зайві клопоти, адже за такі діяння настає уже кримінальна відповідальність.    

Активно  приєдналися  берегівські «шерифи» і  до  проведення операції «Мак-2011». Для виявлення незаконних посівів наркотичних рослин проводяться відповідні заходи. Днями старший дільничний інспектор Іван Вамош та його колега Михайло Ізай здійснювали  подворові профілактичні обходи у  с.Астей. Відвідали вони й обійстя 54-річного Іштвана. Чоловік мешкає самотньо. На городі  у нього буяє гарний врожай кукурудзи, соняшника, буряків. Здавалося б, тільки  вітати заповзятість трудолюбивого селянина. Та серед цієї буйної зелені «шерифи» виявили і  близько  200  рослин снодійного маку. Іштван зізнався, що  знав:  вирощувати ці рослини заборонено, однак сподівався —  може, минеться. Тепер проти нього порушено кримінальну  згідно із статтею 310 Кримінального кодексу України. Чоловік стверджує, що полюбляє маківники,  однак від них залишився хіба що кримінальний присмак.

Михайло ПИСКАЧ, пенсіонер ОВС, Закарпатська область