Прокуратура Закарпатської області опротестувала продаж полонин на аукціоні

Прокуратура Закарпатської області опротестувала незаконне розпорядження голови Рахівської районної державної адміністрації, який затвердив перелік земельних ділянок для продажу на аукціоні. Про це повідомив начальник відділу нагляду за додержанням земельного законодавства прокуратури області Микола Мокрянин.

Йдеться про земельну ділянку орієнтовною площею 40,0 га в смт. Ясіня, на полонині Драгобрат та земельну ділянку орієнтовною площею 100-400 га в селі Чорна Тиса, на полонині Кричунєска, де планувалося розмістити об’єкти туристично-комерційного використання. Втім таке розпорядження порушувало основні засади державної політики щодо управління в галузі використання, розпорядження, володіння та оренди землі, діяльності органів виконавчої влади у сфері земельних відносин, і у зв’язку з цим підлягало скасуванню.

Згадані земельні ділянки, на момент прийняття розпорядження голови Рахівської районної державної адміністрації відносилися до категорії земель сільськогосподарського призначення і знаходилися в землях запасу. Але згідно Земельного кодексу України не допускається купівля – продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

У ході перевірки були знайдені і інші порушення. Згадане розпорядження голови Рахівської РДА є незаконним, суперечить вимогам ст. 136 Земельного кодексу України, ст. 23 Закону України «Про планування і забудову території», ст. 16 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», а тому було скасоване, повідомили  zakarpatpost.net у прес-службі прокуратури Закарпатської області.