У скарбниці США закінчилися гроші для виплати пенсій

Невирішене питання про збільшення держборгу США загрожує повторенням економічної кризи 1930-х років.

Президент США Барак Обама зізнався, що “не може гарантувати” виплату пенсій у серпні, оскільки у федеральній скарбниці може просто не вистачити грошей.

Причина цього, за словами президента, у невирішеному питанні про збільшення допустимого розміру держборгу США.

Конгрес має проголосувати з цього питання 2 серпня. Питання про збільшення розміру держборгу є частиною президентського проекту бюджету на 2012 фінансовий рік. Якщо республіканці і демократи не домовляться щодо збільшення ліміту, який уже перевищив 17 трлн доларів, США оголосять технічний дефолт.

На думку експертів, у разі погіршення ситуації США загрожує повторення економічної кризи 1930-х років.

Обидві партії заявляють про те, що не підвищать ліміт держборгу без вжиття Білим домом конкретних заходів для подолання дефіциту федерального бюджету.

Демократи, однак, бачать вирішення проблеми у підвищенні податків, у той час як республіканці вимагають скорочення видатків на держуправління.

Обама пропонує серйозно урізати витрати на оборону і змінити систему соціальних виплат, при цьому він виступає за підвищення податків для більш заможних американців.

Одним з головних противників запропонованих президентом заходів є спікер Палати представників республіканець Джон Бейнер.

Зокрема, незадовго до інтерв’ю Обами він заявив, що у жодному разі не допустить підвищення податків.

За останні два роки дефіцит бюджету США досяг 2,8 трильйона доларів – більше ніж за всі попередні 10 років. 14 лютого 2011 року Обама направив до Конгресу проект бюджету на 2012 фінансовий рік, у якому планується скоротити держвитрати на 1,1 трильйона протягом десяти років.

tsn.ua