Закарпатський “Фронт Змін” опікується освітою ромських дітей

Голова Закарпатської обласної організації партії “Фронт Змін”, депутат обласної ради Валерій Лунченко зустрівся з головою благодійної ромської організації “Романі доля” (“Ромське життя”) Золтаном Адамом.  Учасники зустрічі обговорили перспективи подальшого існування початкової ужгородської школи для ромських дітей в мікрорайоні “Радванка”. Минулого року такий клас відкрився завдяки гранту фонду “Відродження”, який виграла організація “Романі доля”. Протягом кількох місяців 15 дітей віком від 5 до 8 років під керівництвом професійного педагога вчилися читати і писати, перекладали тексти з української на ромську мову, займалися уроками малювання, співів і танцю. Школа працювала тричі на тиждень з 9 по 15 годину. Окрім занять, діти отримували дворазове харчування, гуляли і гралися на вулиці під наглядом вихователя, тому батьки охоче залишали дітей у школі.

– Як ми побачили, клас виправдав наші сподівання і став хорошою підготовкою дітей до навчання у середній школі. Цього року ми знову написали грант, однак схвальної відповіді не отримали. Батьки підходять і питають, чи будемо ми займатися з їхніми дітьми і чи потрібні вони комусь взагалі, – розповів Золтан Адам
Ситуація з освітою серед ромського населення Ужгорода цього року дійсно виглядає невтішно. Після звістки про оптимізацію Ужгородської школи №14 І-ІІ ступенів, багато батьків втратили інтерес до навчання і відмовляються віддавати дітей у звичайні класи.

У “Фронті Змін” питання взято на контроль спеціалістами напрямку освіти Закарпатської Школи Влади. Депутати Ужгородської міської ради вже подали проект рішення щодо необхідності детального вивчення проблеми і проведення громадських слухань з приводу реорганізації школи №14. Що стосується дошкільного навчання, юристи “Фронту Змін” допоможуть представникам організації “Романі доля” долучитися до європейських програм підтримки освіти ромського населення. Найближчим часом буде надіслано відповідні запити.

Крім цього, “фронтовики” підтримали творчо обдарованих ромських дітей. Танцювальному ансамблю “Романі доля”, який активно бере участь у різних творчих фестивалях і конкурсах, депутати “Фронту Змін” подарували професійне концертне обладнання.

– Сподіваюся, професійний пульт, підсилювач, колонки і радіо-мікрофон допоможуть зробити виступ юних запальних ромських артистів на сцені ще більш яскравим і ефектним. Бажаю наступних творчих перемог і відкриття нових талантів, – побажав учасникам ансамблю Валерій Лунченко, вручаючи подарунок.

zakarpatpost.net