В Чопі триває «автономізація» опалення

Життя не стоїть на місці, надворі тепле сонячне літо, яке радує нас гарними днями. Та це потепління, нажаль, не знімає гостроти проблеми обігрівання жител, а також відповідальності з міської влади за те, як чопівчани зустрічатимуть наступну зиму. Йдеться про цьогорічний опалювальний сезон. Про найближчі перспективи в даному секторі міського господарювання – в інтерв’ю з заступником Чопського міського голови Володимиром Хижняком.– Яке питання Ви, Володимире Григоровичу, вважаєте головним у цьому відношенні?

– Таким є невідкладність переведення населення та об’єктів бюджетної сфери на індивідуальне опалення та автономне опалення. Це – загальнообласна тенденція. Одразу після завершення опалювального сезону 2009-2010 року 29 квітня 2010 року в Закарпатській облдержадміністрації заступником голови В.І. Феєром було проведено нараду де розглянуто питання підготовки комунальних підприємств теплоенергетики області до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 р.р. За підсумками наради було рекомендовано райдержадміністраціям та міськвиконкомам терміново розглянути питання доцільності функціонування централізованого опалення та прийняти відповідні рішення щодо інвентаризації котелень, які будуть законсервовані та тих, які будуть забезпечувати населення тепловою енергією та гарячим водопостачанням.

– Які вимоги ставляться обласною владою?

– Їх чимало, але основні такі. Перша – проводити роз’яснювальну роботу з мешканцями будинків відповідно до прийнятих рішень щодо встановлення індивідуального опалення. Друга – скласти перелік соціально незахищених верств населення, в тому числі учасників Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій, малозабезпечених, Третя – відновити та забезпечити роботу відповідних комісій щодо надання дозволів на відключення від централізованого опалення та встановлення індивідуального опалення.

– Зрозуміло, Чоп повинен іти в руслі тих процесів, які розгортаються повсюдно. Що вже зроблено міською владою?

– У листопаді 2010 року видано розпорядження голови ОДА О.О. Ледиди № 90 про оптимізацію теплопостачання населених пунктів області. На виконання цього розпорядження видано розпорядження міського голови №119 від 01.12.2010 р. відповідно до якого міською радою проведено роботу по інвентаризації квартир багатоповерхових забудов на предмет з’ясування потреб у переведенні їх на автономне опалення наявності змонтованого обладнання. Складено списки малозабезпечених громадян міста, які потребують підтримки у встановленні автономного опалення. У роз’яснювальній роботі серед населення робимо акцент на призупиненні надання послуг із централізованого теплопостачання в опалювальному періоді 2011-2012 років.

– Якою була ситуація в місті з централізованого теплопостачання станом на кінець опалювального сезону?

– Свого часу в місті діяли 4 котельні, які перебували на балансі залізниці й обігрівали в 56 будинках 1479 квартир. На даний час від централізованого опалення від’єднались 1125 квартир, що становить 76,86 %. Залишаються під’єднаними 354 квартири ( з них до котельні по вул. Миру – 200, до котельні по вул. Привокзальній – 154). Котельня на вул. Молодіжній не функціонує вже багато років. Котельня по вул. Пушкіна обслуговує гуртожиток та містечко ветеранів.

Аналізуючи кількість квартир, що залишились підключеними по будинках, можна сказати, що найбільше таких квартир є у будинку №2 по пров. Залізничників (із 124 залишилось 40), будинку № 21 по вул. Миру (із 74 залишилось 30), будинку №2а по пров. Залізничників (із 90 залишилось 19). В інших будинках залишилось по 10-12 квартир або й менше.

– На цьому, мабуть, складнощі для власників цих квартир не закінчуються?

– Так, вони полягають у тому, чи зможуть залізничні теплопостачальники придбати газ на новий опалювальний сезон, якщо загальний борг населення міста сягає більше ніж 550 тис. грн. Зокрема, мешканці будинку №2 по пр.Залізничників боргують 59612 грн., будинку №2а по пров. Залізничників – 28983 грн, будинку 21 по вул. Миру – 47833 грн. Борг будинків №№6, 6а, 7, 7а по вул. Прикордонників становить 107249 грн.

В м.Чоп є 7 будинків, які в свій час були запроектовані і збудовані з розрахунком, що гаряча вода буде подаватись з котелень. Це будинки №№ 1, 3 по вул. Спортивній, №18 по вул. Берег, буд. №№ 2в, 2г, 3, 4 по пров. Залізничників. В цих будинках фасадні газопроводи і стояки були розраховані на подачу газу в квартири лише для однієї газової плити, що використовується для приготування їжі на 1 квартиру. Тому встановлення газових котлів у цих будинках вважається несанкціонованим і може призвести до нещасного випадку. Враховуючи це, Чопська міська рада взяла на себе витрати з гідравлічного розрахунку фасадних газопроводів і стояків у цих будинках. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на буд. №18 по вул. Берег, №№ 3, 4 по пров. Залізничників, № № 1, 3 по вул. Спортивній.

– Чопська міська рада звернулась в обласну державну адміністрацію з проханням виділити кошти малозабезпеченим мешканцям міста, які потребують допомоги щодо встановлення індивідуального опалення. Яке рішення прийнято обласною владою?

– Рішенням сесії обласної ради від 25.02.2011 р. №167 нашому місту виділено 150 тис. грн. Таку допомогу отримали всього 4 міста області. Завдяки підтримці та сприянню депутата обласної ради Володимира Чубірка наше місто серед тих, які її отримали. Ця сума буде розподілена депутатами міської ради поіменно між громадянами після ретельної перевірки матеріального стану мешканців міста. Об’єкти бюджетної сфери в нашому місті – школи, дитячий садок, лікарні, поліклініки, військові частини, основні підприємства залізниці, основні заклади торгівлі – вже мають автономне опалення. На черзі вирішення питання про автономне опалення будинку культури, міліції та адмінбудинку МКП ЖКГ „Тиса”.

Діана ВАШКО

zakarpatpost.net