Закарпаття: Сьогодні своє професійне свято відзначають бухгалтери

Без людей цієї професії нині неможлива робота будь-якого підприємства, особливо тих, де працює велика кількість людей. Адже саме від бухгалтера в першу чергу залежить, аби працівник вчасно та у повному обсягу одержав зароблені гроші, а тим, хто виходить на заслужений відпочинок, були правильно нараховані пенсії, від яких залежить їхнє подальше життя.Кількатисячний міліцейський колектив краю обслуговують загалом чотири десятки кваліфікованих бухгалтерів. За словами начальника відділу фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку УМВС України в Закарпатській області Івана Стойки, окремі бухгалтерії, окрім самого управління, є також у кожному міськ-райоргані міліції, службі охорони здоровя УМВС, відділі капітального будівництва та автогосподарстві УМВС. Окрім того, самостійні бухгалтерські підрозділи є в НДЕКЦ, УДСО та ВДАІ УМВС.

Міліцейські бухгалтери, окрім власне нарахування та виплати заробітних плат працівникам ОВС, мають чимало й іншої роботи. У першу чергу це облік фінансування, яке надходить з МВС України, розподіл фінансових коштів між міськ-райорганами, бюджетне та фінансове планування, контроль за збереженням товарно-матеріальних цінностей на місцях, облік всього міліцейського майна та грошових коштів на рахунках УМВС, в касах тощо. Друга важлива ланка—це робота зі спеціальними коштами, тобто грошима, які заробила сама міліція завдяки наданню громадянам дозволених законом платних послуг: дозвільною системою, ВВІРом тощо. Ці зароблені кошти йдуть на першочергові потреби УМВС: на оплату комунальних послуг, енергоносіїв, на господарські видатки, частково на відрядження працівникам тощо.

Найбільша стаття видатків закарпатської міліції, близько 80 відсотків—це виплата грошового забезпечення працівникам ОВС. На щастя, закарпатські міліціонери вчасно та в повному обсягу отримують заробітні плати, вперше за останні чотири-пять років вдалося добитися відсутності заборгованості перед звільненими на пенсію працівниками по виплаті вихідної допомоги. І не в останню чергу це все залежить від колективу фінвідділу, професіоналізму самих бухгалтерів.

Бухгалтерія—це в першу чергу жіноча робота, й фінансовий відділ закарпатської міліції тут не виняток. Серед півтора десятка працівників ВФЗБО—лише два представники сильної статі: це сам його начальник Іван Стойка та спеціаліст першої категорії Всеволод Красников.

Усі працівники відділу—добре підготовлені у фаховому плані люди з вищою освітою, зокрема тут працюють й два підполковники міліції: заступник начальника Наталія Олексевич та начальник сектору організації оплати праці Ірина Надь. Капітан міліції Тетяна Рибакова очолює сектор спеціальних видатків та забезпечує роботу режимно-секретного сектору.

Молоді бухгалтери рівняються на ветеранів служби: Олену Турецьку, Наталію Олексевич, Ларису Ситало. Серед кращих працівників фінансової служби УМВС–начальники секторів Жанна Фроляк, Світлана Кузьмович, Ірина Надь. Уся звітність по заробітній платі лежить на плечах бухгалтера Ірини Лазар, а саму зарплатню більшій частині апарату управління нараховує інший бухгалтер—Наталія Михайлець. Молода працівниця Тетяна Устинова веде облік основних засобів і товарно-матеріальних цінностей по апарату УМВС, виконуючи великий об’єм роботи.

Про високий фаховий рівень міліцейських бухгалтерів свідчить і той факт, що переможцем цьогорічного конкурсу на звання кращого державного службовця в УМВС стала начальник сектору забезпечення соціальних виплат фінвідділу Людмила Литвинчук.

Не забувають у відділі й про своїх колишніх працівників: ветерана міліції Івана Сабова, Маргариту Гачковську, Ніну Боричеву та інших.

Окрім професіоналізму, кожен бухгалтер повинен бути й хорошим психологом, просто комунікабельною та толерантною людиною, що вміє вислухати кожного відвідувача й надати людині належну допомогу.

– Коли я вирішила стати бухгалтером, всі дуже дивувалися, як це я, людина з дуже жвавим характером, обрала собі таку «нудну» роботу, – зізнається заступник начальника-головний бухгалтер ВФЗБО УМВС Наталія Олексевич. – Мовляв, це ж треба буде постійно сидіти з паперами та цифрами?! Однак тепер я переконалася, що бухгалтерія — це не папери. Це перш за все люди, які стоять за всіма цими паперами та цифрами. Живі люди зі своїми долями, насущними проблемами. Когось цікавить питання виплати заробітної плати, інших—гроші на відрядження, пенсіонерів—питання нарахування пенсій та виплати вихідної допомоги. І кожному слід дати вичерпну відповідь, роз’яснити, що до чого. А до кого найчастіше звертаються зі своїми питаннями, скаргами та проблемами працівники підприємства чи організації? До керівника та до бухгалтера. Але до хорошого бухгалтера люди заходять зі скаргою, а виходять з усмішкою…

Наш колектив так вихований, що людина для нас у фінвідділі—перш за все. Ми намагаємося, аби відвідувач ніколи не чекав під дверима, кожного сприймаємо як найповажнішу особу.

Зі святом вас, бухгалтери міліції!

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області