В Україну йде 40-градусна спека

З середини наступного тижня і майже до кінця серпня в Україні встановиться спекотна погода, але періодично будуть йти дощі. До кінця липня синоптики прогнозують в Україні спекотну погоду від 30 до 40 градусів. У серпні температура не спаде, але до того ж припиняться дощі.

“З середини наступного тижня встановиться спекотна погода – близько +32 градуси. Спека протримається до кінця місяця, але періодично будуть йти дощі. У серпні погода не буде відрізнятися від липневої, лише опадів стане менше”, – розповів “Комсомольській правді в Україні” керівник Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

Так, у понеділок в західних областях очікується +12… +17 градусів уночі, +22… +27, окрім Закарпаття, вдень. У більшості північних областей вдень +26… +31, у центральних областях +30… +34, у південній частині та на сході до +38. У Києві повітря вдень прогріватиметься до +29…+31 градусу.

Вночі особливою прохолоди очікувати теж не доведеться – у темний час доби температура повітря становитиме близько 20 градусів. Але на заході, півночі, в центральних областях та Криму найближчими днями вночі дощитиме, можливі грози.

У сусідній Росії зараз “смажить” ще більше – понад +33. Крім того, у Москві очікується зменшення рівня озону в атмосфері, тож перебувати під променями сонця небезпечно для здоров’я. Фахівці запевняють, що Києву це не загрожує.

“Судячи з наших спостережень, незначні аномальні відхилення за рівнем озону є, але це не озонова діра, все в межах норми”, – запевнив Олексій Кривобок, завідувач лабораторією супутникових методів спостережень за станом атмосфери і озону Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту.

Лікарі радять в умовах сильної спеки частіше міряти тиск, який через перепад температур на вулиці і в офісі або квартирі може пізно стрибнути. У сумці із собою радять носити нашатирний спирт і пляшечку води, в яку краще додати кілька крапель лимонного соку.

Зняти спазм судин допоможуть заспокійливі краплі валеріани, пустинника і півонії. Обов’язково варто відмовитися від алкоголю, який у спеку викликає тахікардію, розширення судин головного мозку, наслідком чого можуть стати інфаркти та інсульти.

Тим, хто вирішив охолонути у річці чи озері, лікарі радять дотримуватися такого режиму: 10 хвилин – у воді, 20 хвилин – на повітрі, але не на сонці, а бажано в затінку. А з 12 до 16 години на вулицю бажано взагалі не виходити.

tsn.ua