Ужгородські лікарні отримали допомогу від Мальтійського Ордену

Витратні матеріали, як то шприці, крапельниці, катетери та інше медичне приладдя – вантаж загальною вагою близько 4 тон і вартістю у 20 тисяч у.о. отримала Ужгородська міська центральна клінічна лікарня та міський перинатальний центр. Гуманітарна допомога з такими необхідними засобами надійшла зі США (штат Флорида) за лінією міжнародної благочинної організації Лицарів Мальти (відомої як “Мальтійський Хрест”), котра, до речі, має своїх представників і на Закарпатті.

Власне, вантаж надійшов в Україну (а саме в Одеський порт) ще близько чотирьох місяців тому, однак, саме його розмитнення стало чи не найбільшою проблемою, адже незадовго до прибуття змінилися правила щодо оформлення стерильних медичних засобів. Та, як зазначили на зустрічі в УЦМКЛ цього вівторка, спільними зусиллями це вдалося і гуманітарна допомога врешті надійшла за адресою. Під час урочистої передачі вантажу були присутні Великий Пріор України Мальтійського ордена Валерій Виноградний, Командор Ордену Анастасія Зеленська, представники консульств Угорщини і Словаччини, міської влади і, звісно, медики.

Як зазначив пан Виноградний, Лицарі Мальти уперше здійснили таку місію на Закарпатті, утім, зважаючи на вдалу співпрацю, вочевидь, не востаннє, і будуть розвивати партнерські взаємини між організацією і лікарнями Ужгорода. Він висловив подяку в сприянні оформлення і транспортування вантажу в Україні Пріорові Ордена Іванові Шуфричу, представникові Міжнародної служби порятунку Петрові Мацаку та міському голові Ужгорода Віктору Погорєлову. Керівник міста своєю чергою вшанував Валерія Виноградного грамотою міської ради і наголосив: за допомогу дуже вдячні. Водночас мер висловив сподівання, що співпраця розвиватиметься в різних напрямках, зокрема, і в освітніх проектах, а також, що через певний час і ужгородські медики будуть спроможні помагати своїм колегам з-за кордону.

Начальник Управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Шніцер зазначив: гуманітарні місії відіграли значну роль у формуванні медичної галузі краю, і ще й сьогодні закарпатські лікарні потребують допомоги. Як розповів Іван Курах, головний лікар УЦМКЛ, очолюваний ним заклад провадить тривалу співпрацю з міжнародними благочинними організаціями за різними напрямками – як щодо гуманітарної допомоги, так і щодо проектів, спрямованих на підвищення кваліфікації лікарів. Що ж до вантажу від Мальтійського Ордену, то він вельми буде в нагоді ужгородським медикам.

Загалом лікарня, котра є ургентною і надає допомогу за всіма напрямками, приймає протягом року більше 12 тисяч пацієнтів, – інформує прес-служба міської ради. До прикладу, лише у відділенні кардіологічної реанімації за рік приймають близько тисячі хворих, і кожному з них необхідне медичне устаткування з цього вантажу – крапельниці, катетери, шприці тощо.

Передавши вантаж ужгородським медикам, Мальтійські Лицарі запевнили в готовності до майбутньої співпраці і висловили сподівання, що в світі загалом і в нашому краї зокрема зберігатиметься повага до вісьмох християнських чеснот, які символізує мальтійський хрест: жити з чистим серцем і без злості, каятися в гріхах, зносити переслідування, радіти, бути поблажливим і справедливим.

zakarpatpost.net