На Закарпатті відкриють перший діючий маяк

20 липня під транспортним мостом Т.Масарика відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу, головною темою якого стало проведення в Ужгороді Днів чеського побратима та відкриття першого діючого закарпатського маяка.

Федір Шандор, завідувач кафедри туризму УжНУ розповів, що місце для прес-конференції організатори Днів Чехії та ІІ Ужгородської регати вибрали, зокрема, тому, що у 1930 році транспортний міст був названий іменем президента Чехословаччини Томаша Масарика, крім того, набережна, на якій – найдовша у Європі липова алея, також була закладена у «чеський» період Ужгорода, чеські архітектори збудували значну частину міста, як і будівлю обласної адміністрації.

Павло Чучка, депутат Ужгородської міської ради, голова комісії з питань розвитку міжнародної співпраці та туризму додав, що у часи Чехословаччини в Ужгороді було відрегульовано русло Ужа, а вже за 2 км від моста річка «впадає» у Євросоюз і демонструє європейцям наше ставлення до природи. Загалом у чеський період, за словами П. Чучки, для Ужгорода тодішньою владою було зроблено більше, ніж за 20 років незалежності України. Сьогодні ж Чехія є «малою батьківщиною» для тисяч закарпатських заробітчан.

Тижнем Чехії, який стартує у неділю, 24 липня, в Ужгороді розпочнуть «серію» днів добросусідств (такі ж свята з часом відбудуться і за участі угорських, словацьких, румунських і польських побратимів).

У неділю до Ужгорода завітають 2 ансамблі та офіційна делегація з чеського міста Їглава. Вони візьмуть участь у всіх святкових заходах, першими з яких стане покладання квіткових кошиків до пам’ятників Масарику та Волошину. Містом ходитимуть театралізовані персонажі, наприклад, знаменитий солдат Швейк.

Святкову сцену розмістять на пл. Б. Хмельницького, що вкотре доведе її важливість для ужгородців (площу вже тривалий час намагаються повернути у власність міста), — розповів депутат міськради Ростилав Буланов. Тут зможуть зібратися як поціновувачі чеської культури, так і глядачі ІІ Ужгородської регати, що відбудеться того ж дня, 24 липня.

Як зауважив Сергій Денисенко, керівник Закарпатської ліги КВН, минулорічна регата стала одним із найяскравіших свят, хоч і була організована майже за тиждень. Тоді у сплаві взяли участь 13 «екіпажів» на різноманітних плавзасобах. «Крім розваги це свято має й ідеологічний зміст, адже ми хочемо привернути увагу ужгородців до стану річки, яка дала назву їхньому місту і досі є його окрасою», — сказав С. Денисенко. За його словами, до регати запрошуються усі охочі на будь-якому (тільки не моторному) плавзасобі, змайстрованому із пінопласту, шин, матраців тощо. Попередньої реєстрації немає, учасників зареєструють безпосередньо перед початком. Розмір внеску складає 50 грн – із цих коштів сформують призовий фонд.

Переможців визначатимуть у номінаціях найшвидший і найоригінальніший плавзасіб. Стартуватиме регата о 17.00 від пляжу біля парку Горького (басейну “Спартак”), фініш – біля транспортного мосту Т.Масарика. Найкраще учасників регати глядачам буде видно звідси або з пішохідного мосту.

Як розповів Р. Буланов, регата стане міжнародною – братиме участь громадянин США, турецький плавзасіб, екіпажі з мерії Їглави.
Крім того, «присягу на вірність Ужу» цього дня складатимуть біля пам’ятнику Яну Непомуцькому, який є покровителем мостів і рибаків, покровителем Чехії і Ужгорода.

Організатори залишили за собою право перенести дату проведення регати, якщо не сприятиме погода або підніметься рівень води через прогнозовані дощі.

Одразу після фінішу учасників регати відбудеться ще одне масове дійство – усі охочі зможуть взяти участь у перетягуванні канатом бочки пива. Бочку справжнього чеського пива «Єжек», звареного на заводі у м. Їглава, розташують по центру річки (поблизу транспортного мосту), а з двох берегів ужгородці перетягуватимуть її канатом на свій бік. Переможці отримають… вміст бочки.

О 16.00 в цей день біля пішохідного мосту з боку площі Ш.Петефі відкриють перший на Закарпатті маяк. Він виготовлений з бронзи і діятиме як справжній. До слова, організатори Ужгородської регати готують спеціального листа до «Укррічфлоту», який торік офіційно вимагав пояснень від організаторів сплаву щодо «діяльності» закарпатської флотилії. Цього ж листа спрямують, за словами П. Чучки до флотів усіх країн світу з проханням не перешкоджати участі їхніх кораблів у сплаві по Ужу.

zakarpatpost.net