В Ужгороді циганський табір руйнує протипаводкову дамбу

На Закарпатті синоптики оголосили штормове попередження – сильні опади, шквальний вітер, та підвищення рівня води у річках – до метра. Захистити мешканців регіону від розливу рік готові не всі дамби

Зокрема, у місцевих чиновників викликає сумніви витривалість водозахисної споруди в самому Ужгороді. А все через те, що на ній роми звели свій табір. Чим це загрожує місту – з`ясовувала Марина Коваль.

Цей табір роми поставили просто на дамбі. Тут більше сорока будівель – із вальки, залізничних шпал, клейонки, є також – з бетону й цегли.

Вінці Росташ, мешканець Ужгорода:

– Ми побудувалися тут, бо дітей у нас много, нема де жити, нема де строїтися. Пришлося будувати тута.

На початку двотисячних міська влада побудувала для ромів багатоквартирний будинок. Але вони продалb свої помешкання й повернулися на дамбу. Ілона Яцко пояснює: на утримання квартири не було грошей. Вона з чоловіком – інваліди, ніде не працюють.

Ілона Яцко, мешканка будинку на дамбі:

– Не могла платити за газ – виключили зимою, надворі їсти варили. Одну комнату мені дали одинадцять людей там жили, діти, внуки, я, я не могла і обратно мусилам сюда прийти та построїла два комнати, і двір.

Для зведення своїх домівок роми копають глину з насипу – і цим руйнують дамбу, – кажуть спеціалісти водного господарства.

Ольга Сорока, начальник відділу Закарпатського облводгоспу:

– Шкоду роблять, не лише, шо самі там можуть буть затоплені, але й може буть затоплений цілий населений пункт із значними пошкодженнями і руйнуваннями.

Віктор Погорєлов, міський голова Ужгорода:

– Ми декілька разів попереджували про перенесення, про заборону цієї забудови, але роми поводять себе як в полі, не зважаючи ні на яку владу, велися розмови з їхніми баронами,але на жаль барони їхні погоджуються з владою, але дії свої продовжують.

У мерії вирішили звернутися по допомогу до прокуратури. Якщо правоохоронці все-таки порушать кримінальну справу за незаконне будівництво – роми не лише втратять домівки – їх знесуть, а й на два роки можуть потрапити за грати.

 http://rionews.com.ua/