В Ужгороді встановлять пам’ятник художнику

Восени у серці старого міста постане пам’ятник знаному художнику Гнату Рошковичу. Митець стоятиме з мольбертом на площі Театральній та малюватиме пішохідний міст. Над монументом працює скульптор Михайло Колодко, який розповів про творчий процес.

«Бажання встановити пам’ятник художнику саме на Театральній площі абсолютно не випадкове. Раніше, до війни набережна Незалежності носила ім’я Гната Рошковича. Не зважаючи на те, що місто має багату художню історію, молодь не знає нікого, крім Бокшая та Ерделі. Між іншим, саме завдяки Рошковичу Бокшай відбувся як художник. Перш ніж перейти до створення монументу, я зібрав багато матеріалу, хоча це й було не дуже просто. Річ у тім, що картин Рошковича майже немає. Здебільшого він малював у церквах, його роботи не продаються та його імені ніхто не спекулює. У той час, коли художник жив в Ужгороді він зробив кілька гравюр та малюнків міста. Також, вдалося знайти його портрет та історії про нього» – зазначив Михайло Колодко.

Скульптор звертався за професійними порадами та цікавився думкою багатьох колег та художників. Пройшовши через велике коло консультантів, Михайло обмежився невеликим списком компетентних та зацікавлених осіб, з якими і працював над монументом. Нині скульптура перебуває на стадії формовки, а готовий витвір постане перед городянами та гостями міста вже восени.  

Довідка з Вікіпедії: Гнат Гнатович Рошкович – маляр-монументаліст і портретист. Навчався в Угорщині й Римі, працював переважно в Угорщині. Фрески в королівському палаці в Будапешті (базиліка святого Стефана), у церквах Кечкемету, Клужу та ін. На Закарпатті розмалював церкви: у Снині, Пряшеві, Красній та ін. Жанрові картини з життя селян: «Особлива пристрасть», «Червоне яблучко», «Тобі тільки». Народився у селі Славківці на Земпланщині у 1854 році.

http://rionews.com.ua/