Норвезькому терористу загрожує лише до 21 року ув’язнення

Поліція Норвегії пред’явила звинувачення в причетності до вибуху в Осло та стрільби на острові Утейа затриманому минулої ночі 32-річному етнічному норвежцю Андресу Берінгу Брейвіку.

Поліція пред’явила звинувачення в причетності до терактів в Осло норвежцю Андресу Берінгу Брейвіку. Згідно з законом, йому загрожує не більше 21 року ув’язнення.

Підозрюваному у скоєнні терактів у Норвегії пред’явлені звинувачення по 147 параграфу норвезького кримінального кодексу – терористична діяльність, при цьому максимальний термін покарання в Норвегії складає 21 рік позбавлення волі.

Брейвік дотримується праворадикальної ідеології і розділяє погляди християнських фундаменталістів, уточнили в поліції. За словами знайомого терориста, той долучився до націоналістичних поглядів незадовго до свого 30-річчя, відкидав концепцію мирного співіснування представників різних етносів і культур, а також активно висловлював свою позицію на різних інтернет-форумах.

Незадовго до трагічних подій Брейвік створив обліковий запис у мікроблозі Twitter, де 17 липня помістив один-єдиний пост, навівши слова, сказані в XIX столітті англійським ліберальним філософом Джоном Стюартом Міллзом: “Одна людина з вірою дорівнює силі 100 тисяч, у яких є тільки інтереси” . Аккаунт обвинуваченого в соціальній мережі Facebook був заблокований увечері, 22 липня. У списку інтересів, позначених на його особистій сторінці, були бодібілдинг, політичний консерватизм і франкмасонство.

На брифінгу норвезькі поліцейські підтвердили, що затриманий – 32 річний Андерс Берінг Брейвік – причетний як до вибуху до Осло, так і до стрілянини на острові Утейа.

Нагадаємо, подвійний теракт потряс столицю Норвегії в п’ятницю, 22 липня Внаслідок вибуху в центрі Осло та стрілянини в літньому молодіжному таборі на острові недалеко від столиці Норвегії загинула щонайменше 91 особа.

Спочатку стався вибух у комплексу урядових будівель в центрі Осло, де розміщуються канцелярія прем’єр-міністра, а також міністерства енергетики, промисловості та юстиції. Жертвами вибуху, за даними поліції, стали семеро людей, більше 19 були поранені. Прем’єр-міністр Норвегії, лідер Трудової партії Йенс Столтенберг, і інші чиновники не постраждали.

Через декілька годин чоловік у поліцейській формі відкрив стрілянину в молодіжному таборі на острові поблизу норвезької столиці. Загинуло 84 особи.

tsn.ua