Закарпаття: Пішов заготовляти лозу, а вийшло, що обікрав магазин і школу

Село Іза на Хустщині славиться на все Закарпаття та й за його межами своїми майстрами, котрі виготовляють з лози різноманітні вироби. Саме у Хустському районі, кажуть, росте потрібна верба, яка найбільш придатна для цієї тонкої роботи. Принаймні так вважав житель одного із сіл Виноградівського району. Чоловік ніде не працює, тому вирішив, за його словами, заготовити для майстрів з Ізи вербову лозу на продаж. З цією метою приїхав велосипедом аж у Нижній Бистрий. Прибув у село вже під вечір. Не відомо, чи справді мав чоловік такі наміри, чи просто вигадує собі виправдання.

Але жодних гілочок він так і не нарізав. Натомість пройшовся по селу і звернув увагу на місцеву школу-інтернат. Тут виноградівський гість зламав двері сараю на шкільному подвір’ї, проникнув усередину і викрав звідти сокиру, молоток та ще деякий інструмент. Як виявилося, цупив ці речі не спонтанно, а з певним умислом. Після такої вилазки наш «герой» подався до сільського кафе. З допомогою краденого інструменту відігнув двері, заліз туди і спакував у сумку весь товар – в основному продукти харчування. Інструмент приховав у таємному місці. А далі завантажив сумку з краденим провіантом на велосипед і спокійнісінько подався додому.

Оскільки вантаж був доволі нелегким, то злодій рухався повільно. До того ж, поки крав в одному місці, поки «чистив» кафе, минула ніч. Тим часом прийшла зранку відчиняти торговельний заклад одна з працівниць. Жінка відразу побачила, що вночі тут побував непрошений гість. Не зволікаючи, вона зателефонувала місцевому дільничному. Варто зауважити, що останнім часом працівники міліції, зокрема «шерифи», практикують у своїх населених пунктах залишати свої візитівки у деяких установах з номерами мобільних телефонів. Так вдається спрацювати оперативніше в екстрених випадках.

Тож невдовзі на місце пригоди прибули дільничні інспектори майор міліції Іван Росоха і лейтенант Віктор Воробей, які, власне, обслуговують цю територію. Оглянувши все довкола кафе, правоохоронці звернули увагу на слід від шин велосипеда і поїхали у бік, куди вели сліди. Дорогою вони побачили чоловіка, який віз на двоколісному транспортному засобі величезну сумку. У своїх селах дільничні знають майже кожного, як то кажуть, в обличчя. А цей молодик був їм не відомий, тому вирішили зупинити його про всяк випадок. І недарма.

Правоохоронці почали розпитувати, звідки їде чоловік, що везе. Той заходився розповідати байки, мовляв: дещо прикупив на сільському ринку. Але ж який ринок працює уночі? Працівниця кафе встигла повідомити стражів порядку, що саме зникло із торговельного закладу. Тож вони добре знали, що слід шукати. Зазирнули в сумку — а там усі перераховані товари. Водночас «шерифам» зателефонували з Хустського міського відділу міліції. Довелося виноградівському «гостеві» продовжити подорож до відділення міліції.

Наразі за обома фактами порушили кримінальну справу. Окрім цього, стражі порядку з’ясовують, звідки у підозрюваного велосипед. Можливо, він також – чиясь власність. Триває розслідування, повідомив помічник начальника по зв’язках з громадськістю Хустського МВ УМВС Сергій Шимон.

Ігор СТЕФАНЕЦЬ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області