На Закарпатті можна знайти недорогий відпочинок

Економ-туризм для українців
Майже чверть українців не мають можливості поїхати у цьому році на відпочинок. І лише 1 відсоток планує відпочивати закордоном. Такими є дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Кількість тих, хто не має можливості взагалі кудись поїхати відпочивати у 2011 році, складає 23%. Торік ця цифра становила 25%, повідомила керівник піар-департаменту Київського міжнародного інституту соціології Тетяна П’ясковська.

«Провести відпустку на дачі або в заміському будинку планують 6% опитаних. Поїхати до родичів у село – 5%. Лише 1% опитаних планують відпочинок закордоном. Загалом дослідження показало, що 66% населення взагалі не планують відпочивати. Не мають можливості кудись поїхати 23%. На другому місці за популярністю (16% українців) – це відпочинок у межах України: в Карпатах, у Криму та інших містах», – розповіла Тетяна П’ясковська.

Відсутність відпочинку призводить до синдрому емоційного вигорання

Відсутність відпочинку призводить до синдрому емоційного вигорання, говорить психолог Олена Ліщинська. За правилами психогігієни праці, людина хоча б час від часу має відчути себе суб’єктивно вільною, а це зазвичай можливо лише підчас відпустки, каже психолог.

«Людині дуже важливо побути якийсь час без зобов’язань. Почуття суб’єктивної свободи дуже важливе. Якщо цього почуття немає досить довго, то врешті-решт це веде до деградації. Людина почувається ображеною, з’являється синдром хронічної втоми, особливо у тих людей, які працюють в системі «людина – людина». Відпустка – це якраз той час, коли людина відчуває суб’єктивну свободу і може розпорядитися вільним часом, як забажає», – пояснила Олена Ліщинська.

«Втрачається економіка»

Чверть населення України не має змоги оплатити свій відпочинок, дехто взагалі не йде у відпустку, щоб продовжувати працювати і якось зводити кінці з кінцями – цю проблему треба оцінювати, зокрема, і з точки зору глобальних інтересів держави, вважає економіст Володимир Лановий.

«Людина обов’язково повинна мати щорічний відпочинок, інакше робочі сили не відновлюються: ні інтелектуально, ні психічно, ні фізично. І старіння організму відбувається прискорено. Саме через це в Україні й раніше на пенсію відправляли людей. Нерозуміння таких обставин просто не дає нам змоги мати якісну робочу силу упродовж тривалого періоду, до 60-70 років. Втрачається економіка. З моральної точки зору, це говорить про те, що більша частина населення перебуває за межею бідності», – зазначив Володимир Лановий.

Карпати влітку дешевші, ніж Крим

Порівняно з українським Кримом чи вояжами за кордон поїздка на Закарпаття обійдеться набагато дешевше. При цьому сервіс можна отримати європейський, а заодно пройти терапію свіжим повітрям та мінеральними водами, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Закарпатській області.

Турист із Росії Геннадій Большаков проїхав усю Україну, але найбільше задоволення отримав саме в найзахіднішому куточку держави. Дороги погані, але природа прекрасна, повітря чисте, а їжа надзвичайно смачна та ще й за помірну плату – такі перші враження туриста від Закарпаття.

«Ми приїхали з Красноармійська. У Закарпатті дуже сподобалося. Жахливі, щоправда, дороги, особливо сільські, – каже Геннадій Большаков. – Але дуже смачна їжа! Ціни, до речі, невисокі, особливо порівнюючи зі Східною Україною, ціни прийнятні».

На Закарпатті можна знайти недорогий відпочинок. Для студентів, наприклад, існує мережа хостелів за ціною до 80 гривень за ліжко-місце. У кімнаті є туалет і душ. Сімейні пари можуть найняти кімнату на ніч ще дешевше, за 50 гривень з людини. Разом з триразовим харчуванням можна вкластися гривень у 200 гривень. Зазвичай такі ціни в сільських садибах чи в туристичних комплексах, що побудовані в області ще за радянських часів.

«Духовний» хліб теж недорогий, говорить завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор. «На Закарпатті є дешеві анімації та атракції, постійно проводяться фестивалі. Крім того, є недорогі дегустаційні зони: шість видів вина або кілька сортів меду та медовухи – всього за 50 гривень», – сказав він.

Закарпаття славиться санаторіями, що базуються на джерелах з мінеральними водами. Лікування в них коштує від 3 тисяч гривень на тиждень. Проте якщо є бажання, то й оздоровитися можна порівняно недорого, розповідає підприємець, відома громадська діячка Ужгорода Маргарита Мощак.

«Можна більше зекономити, якщо не влаштовуватися на проживання в модні санаторії. А взяти будиночок поблизу і просто заплатити за послуги в наших санаторіях. Зекономити на цьому можна суттєво», – каже Маргарита Мощак.

А ще спеціалісти кажуть, що в Карпатах у будь-яке місце легко доїхати за невисоку плату.

Відпочити можна і в умовах суворої економії

Дійсно, економ-варіанти відпочинку пропонують в Україні лічені туристичні фірми. Більшість порівняно недорогих пропозицій – це карпатські санаторії або тури до близьких закордонних країн. Наприклад, вартість «гарячої» путівки до Чорногорії на двох – 500 євро, Карпати коштуватимуть лише на третину дешевше.

Однак досвідчені мандрівники знають, як відпочити в умовах суворої економії. Варіантів насправді багато. По-перше, можна самостійно організувати відпочинок у наметах. І хоча справжніх кемпінгів з умовами в Україні практично нема, однак знайти привабливий куточок десь на березі річки чи озера нескладно.

Студентка Дарина подорожувати дуже любить, однак витрачати на своє хобі великі гроші можливості не має. Її вибір – це автостоп і Всесвітній рух гостинності або CouchSurfing.

«Існує декілька сайтів, де можна знайти людей, в яких ти можеш зупинитися закордоном. Це абсолютно безкоштовно. Ми з подружкою їхали відпочивати в Італію і знайшли хлопця, в якого зупинилися в Мілані. Ще раз ми так зупинялися у Любляні. Це дуже цікавий досвід. Ти країну бачиш не з вікна автобуса, а очима тих людей, які там живуть. У мене жили хлопець і дівчина з Британії, ще один американець і поляки. Це дуже цікавий і зручний спосіб зекономити», – розповіла Дарина.

Іншим варіантом дешевого відпочинку є зелений туризм. Проживання у садибах місцевих жителів, наприклад, Прикарпаття обійдеться недорого. Якщо готувати самостійно, вдасться заощадити і на харчуванні. Так само зекономити можна, проживаючи в у кімнаті приватного сектору в Криму.

У студентів є й інші можливості. Для них існують міжнародні програми літньої роботи закордоном, які дозволяють не лише побачити світ, але й заробити гроші.

radiosvoboda.org