Депутат Рахівської міськради Оксана Севч: “Фронт Змін” у місцевих радах виступає стримуючим фактором проти свавілля влади”

Як вирішує актуальні питання своєї громади парламент найбільш високогірного міста в Україні – про це у розмові журналіста “НЕДІЛІ” з депутатом Рахівської міської ради від “Фронту Змін”, головою районного осередку партії Оксаною Севч.

Згадуючи про Рахів, в уяві відразу постають мальовничі гори, фольклорні фестивалі і запальні коломийки. Місцеві жителі дійсно вміють святкувати і шанують свої традиції. Та попри романтику гуцульського колориту і навколишніх пейзажів, будні рахівчан мало чим відрізняються від представників решти населених пунктів неньки України. Живуть вони тими ж клопотами, що й інші громадяни, а через особливості географічного розташування Рахова подекуди загальні проблеми тут набувають особливо гострого звучання, як то безробіття чи теплопостачання. Як вирішує актуальні питання своєї громади парламент найбільш високогірного міста в Україні – розмову ведемо з депутатом Рахівської міської ради від “Фронту Змін”, головою районного осередку партії Оксаною Севч.

Оксано Іванівно, чому саме “Фронт Змін”?
Справа в тому, що у попередньому скликанні я вже була депутатом і висувалася від “Нашої України”. Але ця партія не виправдала надій громадян, помаранчеві ідеї нівелювалися, багато хто з прихильників Ющенка розчарувався і взагалі покинув політику. Мабуть, так би було і зі мною. Але несподівано для самої себе я побачила перспективу в молодій політичній силі. Прислухалася, проаналізувала і все більше почала поділяти ідеї Арсенія Яценюка. Тож коли він створив свою партію і очолив її, відразу поцікавилася роботою представників його ідеології в області.

Команда виявилася запальною і амбітною, зі свіжими ідеями, кардинально іншим поглядом і підходом до вирішення багатьох питань. Паралельно на Рахівщині з’явилося багато прихильників Яценюка, тож минуло небагато часу, і команда створилася тут, а я очолила виборчий штаб А. Яценюка на виборах Президента України. Згодом стала керівником і районної парторганізації. На минулих місцевих виборах висувалася як кандидат у депутати до міської ради Рахова від цієї політичної сили і перемогла.

Чому не балотувалися до районної ради? Адже все ж таки там більше поле для діяльності і більше можливостей проявити себе як дієвого політика?
Ви знаєте, ради різних рівнів абсолютно відрізняються одні від одних. На мою думку, чим вище рада, тим далі вона від людей, які її обирали. Я живу у Рахові, особисто знайома з більшістю його жителів, знаю біди і проблеми кожного, знаю, для чого вони мене делегували у владу. Спілкуючись щодня з громадянами на вулиці, на роботі, поза роботою, я завжди в курсі всіх новин, проблем, потреб. Відповідно вживаю заходів для їх вирішення в сесійній залі і під час роботи комісії. Тобто цей зв’язок депутат-виборець тут більш міцний і він зворотній.

Ви вже маєте політичний досвід і можете порівняти, як вирішуються питання громади нинішнього і попереднього складів Рахівської міської ради. Що змінилося?
Раніше легше працювалося, оскільки не було такого сильного тиску з боку влади. Тепер політика провладної більшості – це тотальний контроль і втручання у всі процеси роботи ради. “Фронт Змін” у опозиції, і ми на собі відчуваємо, як присікаються ініціативи, навіть якщо всім очевидно, що вони направлені на користь людям.

Складається таке враження, що блокада опозиції – пряма безкомпромісна вертикальна вказівка без будь-яких логічних аргументів. Але попри це “Фронт Змін” у місцевих радах виступає стримуючим фактором проти свавілля влади. Вже хоча б тому, що не дозволяє приймати рішення, що суперечать законодавству.

Про рішення йдеться?
До прикладу, це стосується регламенту обрання заступників міських голів, яких, згідно із законом, має право обирати собі мер самостійно. Натомість регіонали спільно з представниками “Нашої України” мали намір від своєї групи призначити на ці посади своїх людей. Так було із нинішнім секретарем ради – депутатом від Партії регіонів.

І щоб втілити задум, готувалися зміни до регламенту, які повинні були прийняти сесія. Ми цього не дозволили. В минулий четвер на останній сесії Рахівської міської ради депутати проголосували за тих заступників, яких пропонував мер і яких підтримувала наша група. Афера регіоналів не пройшла.

А як щодо громади? Вона відчула користь від діяльності вашої партії в раді?
Переконана, що так. Із самого початку входження в раду “Фронт Змін” категорично виступив проти підняття тарифів за житлово-комунальні послуги, в тому числі – опалення. У Рахові немає природного газу, тут всі користуються дуже дорогим мазутом. Із 7 грн. за 1 кв.м. житлової площі ціна зросла до 10 грн. Це щоб оплатити 3-кімнатну квартиру, виходить 800 грн. на місяць. Так цього виявилося недостатньо, і разом із представниками ЖКГ більшість депутатів міської ради вирішили підняти тариф до 19 грн.26 коп. Тоді 3-кімнатна квартира жителю Рахова обійшлася б у 1600 грн.

Це нереально для нашого міста, в якому не працює жоден завод та підприємства, окрім бюджетних організацій. Рівень безробіття у нас найвищий по Закарпаттю. Звичайно ми виступили проти такого рішення, і депутати нас підтримали. До того ж я домоглася, щоб про це рішення сесії негайно повідомили в місцевих ЗМІ, щоб люди припинили відрізатися від центрального теплопостачання. Подібне рішення ми ініціювали і щодо запровадження штрафів громадянам, які не в змозі заплатити за теплопостачання вчасно. Тоді нас не підтримали, а от те, що тарифи вдалося залишити колишніми, вважаємо своєю перемогою.

Наша позиція така: потрібно думати, як зробити, щоб запрацювали підприємства, а не знімати останню сорочку з людей. І в цьому повинна бути домінуюча роль держави. Бюджетоутворюючими складовими має стати поява нових робочих місць, виробництво, а не викроювання останнього із зарплат і пенсій, збільшення пенсійного віку працездатному населенню і кабальні податки. Про що думає уряд?! До речі, ми ініціювали в раді відставку уряду Азарова, але, на жаль, нас підтримало всього 7 депутатів. Поки що нас у раді мало, але я відчуваю, що ситуація поволі змінюється.

Наразі в Києві ведуться розмови щодо об’єднання опозиційних партій. Як думаєте, на місцях такі коаліції можливі? І чи достатньо виявиться голосів опонентів у перевагу правлячій більшості, щоб забезпечити баланс влади?
Таке об’єднання вкрай потрібне, щоб влада не зосереджувалася в одних руках. І тут повинен бути сильний лідер, який би взявся очолити об’єднану опозицію. Якщо поспостерігати за політичними подіями, то видно, що саме “Фронт Змін” виступає в якості магніту, навколо якого гуртуються інші опозиційні сили. Те ж саме відбувається і на місцях – опозиціонери шукають сильних ідеологічних партнерів, щоб протистояти владі.

Вливатися і розчинятися в комусь ми не збираємося, оскільки відчуваємо себе самодостатніми. А от групу, яка поділяє наші погляди стосовно майбутнього розвитку Рахова, створили. Назвали її “За справедливість” і я її очолюю. Сюди, окрім “Фронту Змін”, входять ще представники “Сильної України” і “Свободи”. Таким чином, на рівні міської ради намагаємося бути альтернативою Партії регіонів.

А з якими питаннями звертаються до вас рахівчани через громадську приймальну і що вдається вирішити?
Питання в основному стосуються надання матеріальної допомоги. Тут чим можемо, тим допомагаємо, пишучи акти і звернення. Останній приклад – кошти на лікування хворому, якому ампутували ногу. Рада відреагувала, і людина змогла пролікуватися.

В районну громадську приймальну “Фронту Змін” надходять скарги на погані дороги, освітлення вулиць. Так само – пишемо запити, просимо відповідні служби реагувати. По освіті багато звернень. Я вчитель у школі, тому проблеми ці відчуваю не з чужих розмов.

Кількість населення зростає, а школи і садочки не розширюються. Мало того, ДНЗ часто знаходяться в орендованих приміщеннях. Звісно, на міському рівні такі питання не вирішити, тому звертаємося в район і область. Так що роботи вистачає. Навіть якщо відразу не вдається домогтися бажаного, вода камінь точить. Головне – не опускати руки.

Оксана Ігнатків, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua