Дослідження: Мавпи здатні робити собі “педікюр”

Примітивний “педікюр” у виконанні мавпи наштовхнув вчених з Даремського університету на висновки, що мавпи здатні на складніші розумові процеси, ніж вважалося досі.
Науковець Рікардо Пансіні дослідив поведінку мавп, які мешкають в Честерському зоопарку, і встановив, що мавпи здатні до більш розвинутого використання знарядь праці, ніж це вважалось раніше.

Вчений зняв на відео мандрила, який загострив гілку і потім нею чистив нігті на ногах. Мандрили – це п’ятий вид мавп, які здатні свідомо змінювати та використовувати знаряддя.

Згідно з попередніми дослідженнями, адаптувати прості знаряддя для виконання певної роботи здатні людиноподібні мавпи, включаючи шимпанзе та орангутангів.

Прикладом такої свідомої поведінки може бути полювання шимпанзе на термітів. Шимпанзе роблять вудки зі стебел, які потім занурюють у термітники, щоб зловити комах.

“Розрив між мавпами та приматами з точки зору використання простих інструментів є не настільки великим, як це вважалося раніше. Інтелект мавп міг бути недооцінений”, – каже дослідник Рікардо Пансіні. Хоча вчений і зрадів своїм спостереженням, однак не був здивований.

“У дикій природі мандрил бачили у момент, коли вони чистили вуха пристосованим для того інструментом”, – каже Пансіні. Він також вважає, що саме перебування у полоні в зоопарку допомогло виявити здатність мавп виготовляти та використовувати знаряддя праці.

“У зоопарку в тварин є більше часу на заняття, які не пов’язані з пошуком їжі або спарюванням. Таким чином, у неволі є більше можливостей побачити незвичну поведінку тварин”, – каже Рікардо Пансіні.

Однак доктор біологічних наук Аманда Сід із Сент-Ендрюського університету сумнівається у здатності мавп виготовляти знаряддя. “Ці визначення – завжди заплутані. Щойно тварина зірвала гілку з дерева, можна вже стверджувати, що вона виготовила знаряддя”, – каже біолог.

ua.korrespondent.net