Павло Брехлічук: «Максимум від життя»

Приємна відкрита усмішка – це ознака позитивного заряду, який несе в собі людина. А для лікаря-стоматолога – це ще й непогана реклама, яка заспокійливо впливає на пацієнтів. Молодий і амбіційний лікар, заступник декана стоматологічного факультету, Павло Брехлічук впевнений, що саме так, з усмішкою на обличчі, потрібно йти по життю. А молодість і амбіції не стануть на заваді людині, котра любить свою роботу і працює, намагаючись досягти серйозного результату у всьому.

– Павле Павловичу, де ви здобували освіту?

 – У 2006 році я закінчив Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького. Після того вступив до інтернатури й паралельно до магістратури. У 2007 році закінчив магістратуру з відзнакою на базі кафедри ортопедичної стоматології Львівського національного університету. Вже тоді отримав запрошення працювати в Ужгороді на посаді асистента кафедри хірургічної стоматології.

– Чому ви обрали професію стоматолога?

– Думаю, що я її не обирав. Просто так мало статися, адже я «варився» в стоматології з самого дитинства. Мої батьки – стоматологи. Вони працюють у Рахівській центральній районній лікарні, батько – начальник відділу охорони здоров’я Рахівської райдержадміністрації. Напевно, саме батьки й визначили те, чим я буду займатися в майбутньому, яку професію виберу, ким стану.

– Робота вам подобається?

– Знаєте, я вважаю себе щасливою людиною, бо впевнений, що стоматологія – це моє покликання. Я знайшов себе в цій роботі. А для будь-якої людини важливо мати в душі відчуття задоволення тим, що ти робиш. Тоді й інші, думаю, побачать результати й оцінять їх. Я надзвичайно люблю свою роботу. І можна сказати, що перші ази і навики у стоматології я отримав від свого батька ще в десятому класі. На кафедрі стоматологічного факультету я працюю 2 роки. За цей час намагався вдосконалюватися у всіх відношеннях. На даному етапі я є заступником декана стоматологічного факультету Перести Юрія Юрійовича, з яким дуже приємно працювати. Вже майже готова моя кандидатська дисертація, тема якої «Критична оцінка якості відбитків у процесі їх фізіо-хімічної й технологічної обробки», тобто я досліджую зубо-щелепну систему людей з дефектами зубних рядів і, відповідно, надання стоматологічної допомоги на всіх етапах лікування: від початку до кінця. А взагалі я спеціалізуюся на щелепно-лицьовій хірургії, ортопедичній стоматології та натальній імплантології. Я проходив стажування в університеті міста Кейптаун, Південна Африка. Зараз я займаюся науковою й педагогічною діяльністю, а також постійно практикую: кожного дня після обіду я маю пацієнтів.

– У цьому році відбувся перший випуск студентів стоматологічного факультету…

– Так, цього року ми маємо перших випускників – це 61 студент. Для всіх викладачів й працівників стоматфакультету вручення дипломів першому випуску – дуже символічна, важлива й зворушлива подія. П’ятеро студентів були нагороджені червоними дипломами. Це знакова подія, оскільки Закарпатська область отримала своїх перших лікарів-стоматологів, тепер ми маємо власні кадри. Я хотів би звернути увагу на те, що 25 чоловік із курсу вчилися на державному замовленні, і вони вже пройшли розподіл по установах, закладах охорони здоров’я Закарпатської області та України. Але 21 випускник з них залишиться в Закарпатті. Після закінчення вузу студенти повинні пройти інтернатуру – це другий обов’язковий етап підготовки фахівців. Вона складається з очного і заочного циклу, всього від 1,5-2 років підготовки, в залежності від того, який напрямок обирає студент. Інтернатуру студенти проходять в закладах охорони здоров’я всієї області, а якщо студент вчився на держзамовленні, то він проходить інтернатуру в тому закладі, який давав на нього запит при поступленні, тобто йде мова про цільове направлення.

– А як на рахунок подальшого працевлаштування студентів? Чи залишите у себе кращих випускників?

– Це, можливо, одне з найболючіших й актуальніших питань. Ті студенти, які вчилися на держзамовленні, однозначно будуть забезпечені роботою. Але загалом кожен сам індивідуально шукає собі роботу. Та, зважаючи на стан стоматологічного здоров’я населення, із показником карієсу 100 %, я думаю, що всі вони знайдуть місце роботи на теренах Закарпатської області й України. Кращі студенти мають змогу вступити до магістратури і проходити практичне навчання на нашому факультеті. Ми також будемо пропонувати їм  роботу. Дехто, можливо, продовжить займатися науковою роботою. Це також допоможе нам виховати свої наукові кадри. Тоді через 10 років матимемо власне покоління кваліфікованих викладачів і нам не доведеться запрошувати кандидатів наук з інших областей України. Варто сказати, що наші студенти мають змогу працювати за кордоном, якщо підтвердять інтернатуру. І такі прецеденти є, бо ми підписали договір із клінікою «Петрамед» у Словацькій Республіці, котра готова забирати 10 наших випускників щороку до себе на роботу.

– Наша розмова проходить в самий розпал вступної кампанії-2011. Які результати передбачаєте?

– Загальний набір студентів на стоматологічний факультет – це сто чоловік. Саме на стільки маємо ліцензію, прийняти більше не можемо. Але вже на сьогоднішній день ми маємо близько двохсот заяв від абітурієнтів, тобто боротьба за одне місце буде серйозною. Відбір студентів проходить на конкурсній основі. При вступі у нас, як і у всіх, будуть враховуватися два документи: атестат про повну середню освіту і три сертифікати зовнішніх незалежних оцінювань. Маємо також спеціальну категорію абітурієнтів – студенти-пільговики. Високому конкурсу ми дуже тішимося. Бо це, зокрема, свідчить про авторитет стоматологічного факультету, який він здобув вже за перші п’ять років свого існування. На сьогодні він один з кращих не тільки в Закарпатському краї, а навіть в Україні. Навчання на стоматологічному факультеті майбутніх лікарів-стоматологів відповідає найвищим вимогам і європейським стандартам  у всіх відношеннях.  Минулого року наш факультет був одним з найпопулярніших факультетів УжНУ, навчальні місця були заповнені на 100%. Тільки два факультети повністю виконали  ліцензійний набір – це стоматологічний та словацька філологія. Я гадаю, що студенти будуть вибирати ті вузи й факультети, які надають високий рівень навчання, якісні умови, прийнятну ціну. За всіма цими параметрами наш факультет «на висоті».

– Як молодий лікар на чому ставите акценти в роботі?

– Основним моїм акцентом в роботі і головним вектором, який спрямований на студентів, є насамперед виховати кваліфікованого лікаря у всіх відношеннях: не тільки лікаря, який знає медицину, але й лікаря з мультидисциплінарним підходом до роботи, з широкоформатними знаннями. Лікаря, який буде в цілому залишатися людиною, що поєднує в собі такі якості, як виваженість, інтелігентність, толерантність, професіоналізм. Наш факультет має найновіше спеціальне обладнання, затверджене Євросоюзом. Таке мають всі провідні стоматфакультети й клініки світу. Це вже свідчить про серйозний підхід до справи, адже тоді й студенти можуть вчитися й бути в курсі всіх сучасних технологій й світових підходів до навчання. А це дасть їм змогу у майбутньому не боятися складних ситуацій, працювати по-справжньому якісно, а головне – пацієнти завжди будуть задоволені і впевнені в роботі лікаря. Знання, котрі отримують наші студенти, нічим не поступаються європейським. Викладачі у нас працюють з різних областей України, постійно вдосконалюються, проходять спеціальні курси й стажування за кордоном, їздять на семінари, беруть участь у конференціях. До речі, вже восени ми готуємо проведення великої конференції спільно із Словацькою Республікою, на якій будуть представляти свої наукові доповіді провідні стоматологи Європи: запрошені лікарі з Німеччини, Італії, Австрії. Я вважаю, що контингент лікарів, котрі будуть залучені до конференції, говорить про те, що на сьогоднішній день рейтинг стоматологічного факультету в Ужгороді є достатньо високим. Чого нам не вистачає? Напевно, коштів, адже грошей з бюджету ми не отримуємо, все намагаємося влаштувати власними силами. Це буває нелегко, та допомагають спонсори, меценати, друзі.

– Робота займає майже весь ваш час, а чим займаєтеся у вихідні?

– У вільний час я активно займаюся спортом, це моє хобі. Вихідні проводжу з сім’єю – маю дружину й маленького сина, котрому тільки шість місяців. Люблю зустрічатися з друзями чи збиратися на природі.

– Яке ваше життєве кредо?

– Воно дуже просте: максимум від життя.

– Що б ви могли побажати стоматологічному факультету на майбутнє?

– Нашому факультетові я бажаю подальшого розквіту, підтримувати вже набутий авторитет. Нашим студентам: і випускникам, і абітурієнтам хочеться побажати втілення всіх задумів, здійснення мрій і благополуччя на ниві життя й професійної діяльності. Викладачам, моїм колегам, я бажаю здоров’я й натхнення до роботи.

Брехлічук Павло Павлович проводить прийом пацієнтів за адресою в Ужгороді: вул.Університетська,16а; моб. тел.: 066-563-96-97.

Лілія ЗАЛЕВСЬКА