Закарпаття: Хустська Єпархія розпочала збір матеріалів до 100 річчя Мараморош – Сиготського процесу

У 2014 році виповнюється 100 років з дня закінчення Другого Мараморош-Сиготського процесу над православними теперішнього Закарпаття.

У 1913 році розпочався судовий процес над православними християнами. Угорський уряд у той час вів політику католицизації русинського населення і всі, хто сповідував Православну віру майже автоматично вважалися шпигунами Росії.

У 1914 році із 94 обвинувачених у роботі проти Угорщини, 32 дістали різні вироки та штрафи. Лідер Православного руху на території теперішнього Закарпаття архімандрит Алексій (Кабалюк) був ув’язнений на 4 роки і 6 місяців.

Цей ганебний процес над жителями Марамороша було розпочато тільки через те, що вони хотіли вільно сповідувати Православну віру. У 2014 році виповнюється 100 років з дня закінчення Другого Мараморош-Сиготського процесу над православними теперішнього Закарпаття.

Хустська Єпархія розпочинає  збір матеріалів на тему цього процесу. Просимо надсилати відомі вам факти на нашу електронну адресу: eparhia@orthodoxkhust.pravsvit.org  або на поштову адресу: Хустська Єпархія УПЦ, пл. Незалежності, 12, м. Хуст  90155

zakarpatpost.net