Закарпатські вчені винайшли унікальний спосіб лікування запальних процесів щелепно-лицевої ділянки

Вчені-стоматологи Ужгородського національного університету отримали патент на винахід (корисну модель) «Спосіб комплексного лікування одонтогенних запальних процесів щелепно-лицевої ділянки».

Як повідомили  у прес-службі УжНУ, винахідниками способу лікування є асистент кафедри хірургічної стоматології, дисертант Віра Гелей та її науковий керівник, доцент Маріамна Добровольська.

Власником винаходу є ДВНЗ “Ужгородський національний університет”.

Винахід (корисна модель) є способом комплексного лікування одонотогенних запальних процесів щелепно-лицевої ділянки, який включає хірургічне втручання та застосування антигомотоксичних препаратів і коллапану. На відміну попередніх, цей спосіб, завдяки більш повній санації вогнища запалення та моделюванню імунної відповіді організму, дозволяє досягти скорішого видужання. У винаході використовується остеопластичний матеріал коллапан – Л, який значно відрізняється від своїх аналогів за якістю, ціною та віддаленим результатам. Його застосування запобігає алергічним проявам, повторним нагноєнням та реакціям відторгнення. Для лікування одонтогенних захворювань в Закарпатській області новий спосіб має особливе значення, через масове ураження ротової порожнини карієсом (97-98%), часто обумовлене йод-фторним дефіцитом, що є на Закарпатті, та зручний режим лікування в умовах віддаленості більшості населення від обласного центру.

Останнім часом збільшилася частота переходу гострих одонтогенних запальних процесів у хронічні з періодичними загостреннями, що створює небезпеку виникнення у хворого хроніосептичного стану, ураження серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату. Найчастіше жертвами цих захворювань є люди, які нещодавно перенесли бактеріальні або вірусні інфекції і лікувалися антибіотиками. Як правило, вони мають незадовільну гігієну ротової порожнини і несановані (непломбовані) зуби, уражені карієсом та його ускладненими формами — запаленням пульпи (нерву) або тканин, оточуючих корінь зуба (періодонт).

zakarpattya.net.ua