Екологи обіцяють повністю очистити Закарпаття від хімікатів до кінця вересня

У четвер, з Ужгорода на утилізацію до Польщі вивезли першу партію прострочених та непридатних пестицидів. Особисто проконтролювати хід робіт приїхав очільник області Олександр Ледида.Усі небезпечні ХЗЗР з Ужгородського району привезли на один з агропромислових складів, що на околиці Ужгорода. Загалом – майже 25 тонн хімікатів. Їх завантажили до спеціальних мішків, і – вантаж попрямував на утилізацію до Польщі. Роботи з вивезення пестицидів розпочалися і у Виноградові, каже начальник Державної екологічної інспекції в Закарпатській області Сергій Рішко:

– Сільськогосподарські отрутохімікати, які залишились нам у спадок ще з радянських часів, зберігаються у 5 районах Закарпаття. На одному складі в Ужгороді, трьох – у Мукачівському, одному – у Виноградівському районах, одному – на Хустщині та двох – на Тячівщині. Загалом в області знаходиться близько 279 тонн ХЗЗР. Плануємо повністю очистити Закарпаття від хімікатів вже до кінця вересня.

Аби вивезти тонну отрутохімікатів, підрахували фахівці, необхідно більше 22 тис. грн. За державний кошт з області на утилізацію «поїдуть» 178 тонн ХЗЗР:

– Роботи проводитимуться як державним, так і обласним коштом. Влада готова сприяти у всіх, у тому числі, й у фінансових питаннях. Наше завдання – аби до кінця року на Закарпатті не залишилось ані граму отруйних речовин, – наголосив керівник краю Олександр Ледида.

У 2011 році на переробку непридатні пестициди вивезуть з Київської, Донецької, Львівської, Івано-Франківської, Харківської, Миколаївської та багатьох інших областей України. На вирішення цієї проблеми з держбюджету вже виділено майже 150 мільйонів гривень, повідомили  zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.