Височіна виділила 5 млн. крон для ремонту закарпатських шкіл

Представники влади краю Височіна на чолі з керівником крайової адміністрації Зденеком Кадлецом перебувають на Закарпатті з робочою поїздкою, метою якої є огляд соціальних об’єктів, які цьогоріч ремонтують спільним коштом.

Партнерські відносини між Закарпаттям і Височиною беруть свій початок порівняно недавно – з 2008-го року, коли була підписана відповідна угода про співпрацю. Для підтримки взаємовигідних контактів було створено благодійний українсько-чеський фонд “Віза”. З тих пір чеські партнери неодноразово побували на Закарпатті. Особливу зацікавленість вони проявили до питань розвитку освіти, створення більш сприятливих умов для здобуття учнями знань.

На цей рік чеська сторона виділила 5 мільйонів крон для реалізації спільних проектів – це реконструкція та оновлення 11 об’єктів соціального значення: школи, дитсадки, спортзали, будинок культури, лікарня. Область на паритетних умовах теж долучається до фінансування цих проектів.

В четвер чеська делегація побувала в дитсадку й школі Стужиці (Великоберезнянський р-н), дитсадку Волівця та Чинадієва (Мукачівський р-н). У п’ятницю та суботу чехи планують побувати на Рахівщині та в Хусті. В складі делегації – Катеріна Недвєдова, керівник канцелярії гетьмана краю Височіна, Василь Саламандра, керівник благодійного фонду «Віза» та Йозеф Недвєд, представник цього фонду. Супроводжує делегацію координатор «Візи» в Україні Борис Качур.

У Стужиці завершується будівництво дошкільного навчального закладу. Його фінансують спільно – українська й чеська сторони. Садочок зводили «з нуля». У віддаленому селі гірської Великоберезнянщини садочок має стати тим місцем, де малюки матимуть усі умови для виховання, фізичного загартування, фахової дошкільної підготовки.

Заклад розрахований на 80 дітей. Тут встановлено автономне електричне опалювання, систему очистку води та інше технологічне обладнання. Вже восени малеча зі Стужиці зможе відвідувати садочок.

У Волівці триває заміна даху у дитсадку, а у Чинадієві, що на Мукачівщині у дитсадку міняють вікна та двері. Ці населенні пункти також оглянули представники чеської делегації.

Як зазначив голова адміністрації краю Височіна Зденек Кадлєц благодійний фонд з року в рік розширює географію своєї діяльності і в основному акцентується увага на підтримці гірських районів області.

– Для нас Закарпаття – регіон, з яким найкраще налагоджена співпраця. Загалом маємо п’ять партнерських країв, але саме з вами реалізуємо найбільше проектів. Більше того: із Закарпаттям у нас склалися майже родинні стосунки. Цього разу мета нашого візиту оглянути, що цьогоріч вдалося зробити. Можемо констатувати: роботи проводяться на належному рівні.

Найбільш масштабний проект – дитсадок у Стужиці на завершальні стадії. І вже восени плануємо приїхати на його відкриття. Щодо планів на наступний рік, то як ми вже запевняли своїх закарпатських партнерів: рівень фінансової співпраці буде як мінімум на рівні 2011-го року. Ремонт та реконструкція шкіл, дитсадків та лікарень – це зняття навантаження з місцевих бюджетів, і, з іншого боку, – безцінний досвід співпраці, спілкування на рівні органів місцевого самоврядування. Тут важливі не тільки ті матеріальні ресурси, а й сама форма співпраці. Ми й надалі готові ділитися грошима й добром, бо це найкраще єднає наші народи, – відзначив Зденек Кадлец.

У четвер також відбулася зустріч керівника адміністрації краю Височіна Зденека Kaдлеца з головою обласної ради Іваном Балогою, в ході якої проаналізовано хід робіт та йшлося про перелік спільних проектів і заходів співробітництва на 2012 рік. Сторони обговорили питання залучення на Закарпаття міжнародних проектів, а також реалізацію нових проектів, спрямованих на поліпшення двосторонніх відносин і соціально-економічної співпраці між Закарпаттям і краєм Височина. Також домовлено, що восени чеська делегація візьме участь у відкритті дитсадку у селі Стужиця Великоберезнянського району.

Прес-служба Закарпатської облради

http://rionews.com.ua