Закарпаття слугує нелегалам своєрідним перевалочним пунктом

Закарпатці вже звикли до того, що прикордонне розташування краю приваблює сюди багатьох іноземних гостей. Якщо одні зарубіжні туристи відвідують область, аби вигідно «затоваритися» на місцевих ринках чи відпочити у набагато дешевших (порівняно з європейськими) санаторно-курортних закладах, то є і такі, котрі використовують Закарпаття виключно як перевалочний пункт на шляху до країн Євросоюзу. Це в основному вихідці з Південно-Східної Азії або Близького Сходу, зокрема афганці, палестинці, індійці, бангладешці, іранці. А останнім часом активізувалися ще й молдовани. Більшість «нелегалів» намагається перетнути українсько-словацький кордон. Причина тут криється у досить ліберальному словацькому міграційному законодавстві. Вже звідти іноземні гості прямують далі у західні держави. Тому співробітники міліції спільно з прикордонниками затримують найчастіше таких спритників саме на підходах до державного кордону, насамперед у Великоберезнянському, Перечинському та Ужгородському районах.

Звісно, у наш час вже не спостерігається такого напливу «нелегалів», як то було колись. Можливо, далася взнаки загальна економічна криза, котра охопила і європейські країни з більш розвиненою та стабільною економікою, тому знайти там високооплачувану роботу тепер не так легко. Не виключено, що цьому сприяли й інші причини. Все ж стверджувати, що потік нелегальної міграції нарешті вдалося припинити, означає – злукавити. Час від часу правоохоронці і прикордонники затримують у населених пунктах нашого краю підозрілих громадян, котрі, як потім з’ясовується, перебувають на території України без відповідних документів. Їх доставляють у прикордонні загони, де ті очікують своєї подальшої долі.

Повністю побороти це ганебне явище не вдається ще й тому, що для багатьох наших співвітчизників, чого гріха таїти, переправлення «нелегалів» залишається прибутковою справою. Особливо у прикордонних селах, люди свідомо порушують чинне законодавство, переховують мігрантів у власних оселях, організовують для них переправників, забезпечують транспортом. Це справжній ланцюг, де кожен відповідає за конкретну ланку. Одні доставляють іноземців з Росії в Україну, потім – на Закарпаття, інші «поводирі» беруться перевести їх потаємними стежками через кордон. Зазвичай, наші громадяни, котрі попадаються на цьому незаконному бізнесі, пояснюють свої дії намаганням заробити, оскільки через безробіття не в змозі утримувати власні сім’ї.

Так, днями під час проведення оперативних заходів співробітники Чопського прикордонного загону спільно із службою безпеки України в Закарпатській області на околиці села Барвінок зупинили для перевірки мікроавтобус «Мерседес». У салоні іномарки знаходились підозрілі пасажири. Як пізніше з’ясувалося, це були вісім громадян Афганістану: три чоловіки та дві жінки з трьома неповнолітніми дітьми, віком 8-9 років, а наймолодшій дитині ще й немає року. Зрозуміло, що усі афганці прямували без документів до державного кордону, маючи намір потрапити в країни Євросоюзу з метою подальших мандрів та пошуку кращої долі.

Наразі вони знаходяться у пункті тимчасового тримання Чопського прикордонного загону до встановлення обставин правопорушення. Буквально за кілька днів прикордонники, перевіряючи поїзд сполучення “Харків – Ужгород”, виявили в одному з вагонів двох підозрілих осіб, які нібито прямували до Ужгорода. Як пізніше з’ясувалося, «гості», а це 40-річний чоловік та 43-річна жінка, були громадянами Узбекистану. Судячи з їх слів, вони також мали намір дістатися однієї з країн Євросоюзу, де отримати статус біженця.

Ще двох шукачів кращої долі, цього разу з Молдови, затримали в іншому поїзді “Одеса – Ужгород”. Хлопці, віком 19 та 20 років, прибули на Закарпаття під виглядом туристів. Правоохоронцям вони розповіли, що їхали на заробітки в Італію, правда нелегально. Збиралися за допомогою карти перетнути українсько-словацький кордон.

Усіх затриманих іноземних громадян притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.204 ч.2 КУпАП за спробу незаконного перетину державного кордону в складі групи осіб. Наразі вони перебувають у пункті тимчасового тримання Чопського прикордонного загону. Їхню подальшу долю вирішить суд, повідомляє начальник прес-служби Чопського прикордонного загону старший лейтенант Сергій Бровко.

Стримати «нелегалів», очевидно, могло б більш жорстке вітчизняне законодавство. А то наші правоохоронці затримують мігрантів, тут повинні потурбуватися про їхнє утримання якийсь час, потім відправляють у столицю в посольство їхньої країни. Але іноземці найчастіше так і не доїжджають до пункту призначення, а виходять на першій-ліпшій станції – і знову повертають на Закарпаття, аби досягти своєї мети. Можливо, якби за повторне затримання такому «нелегалові» потрібно було або сплатити солідний штраф, або відсидіти в тюрмі, він би не відважився випробовувати долю.

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області