Закарпатка сіяла кріп, а виросли коноплі

Наркоманія на Закарпатті (на міліцейському обліку в краї перебуває 908 наркозлочинців) хоча й не має таких загрозливих масштабів, як на Сході чи Півдні України, проте роботи в закарпатської міліції з протидії наркозлочинам теж не бракує.

Лише за 6 місяців ц.р. на Закарпатті викрито 263 злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків (у 2010 р.—229). Серед виявлених злочинів 74—це збут та незаконне виробництво наркотиків. Ліквідовано 23 наркопритони, в яких виготовляли та вживали наркотики. Знешкоджено дві підпільні нарколабораторії. Виявлено та ліквідовано 15 міжнародних каналів постачання наркотиків, задокументовано два факти контрабандного постачання психотропних речовин на територію області. Всього до кримінальної відповідальності за скоєння наркозлочинів міліція притягнула 168 осіб проти 143 торік. Загалом з незаконного обігу в області вилучено близько 70 кг наркотичних засобів, психотропних речовин та 390 кг прекурсорів.

На даний час на території Закарпатської області, як і всюди по Україні, проходить спецоперація «Мак-2011», під час якої міліція виявляє незаконні посіви маку та конопель. Якщо виявляється десять і більше рослин конопель та сто і більше рослин маку, то порушується кримінальна справа.

Так, чопські міліціонери отримали оперативну інформацію про те, що жителька міста Чоп незаконно вирощує коноплі. В оселю підозрюваної навідався днями дільничний інспектор капітан міліції Володимир Синенко спільно з нарядом Державної служби охорони. Як зясувалося, сам будинок винаймає 25-річна молодиця разом зі своїм співмешканцем, які виховують малолітню дитину. На подвірї біля входу в оселю правоохоронці помітили спеціальну деревяну посудину, в якій росло 14 стебел коноплі.

«Травка» вимахала вже майже на метр у висоту. На запитання, що це таке, молода господиня стала клеїти дурника: мовляв, я садила городину, а що виросло—не знаю… Коли ж міліціонери знайшли в хаті висушені стебла конопель, молодиця зізналася, що це вона посадила та вирощувала коноплі, але не з метою збуту, а «для себе»… Утім, правоохоронці небезпідставно підозрюють, що насправді «наркоту» вирощував раніше судимий співмешканець жінки. І от коли запахло смаленим, останній, аби не «сісти» самому, вирішив «підставити» співмешканку, знаючи, що молоду маму ніхто не засадить на реальний термін в тюрму…

Як повідомляє начальник Чопського відділення міліції підполковник Василь Кепич, наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за фактом вирощування та зберігання наркотичних речовин. Обставини справи повинно зясувати слідство. 

Володимир ПАВЛЮХ,  ВЗГ УМВС України в Закарпатській області