В Україні дороги робитимуть зі старих автомобільних шин

Старі шини коштом виробників та імпортерів перероблятимуть на сировину для будівництва автошляхів. В Україні зношені автомобільні шини будуть переробляти на дрібну крихту з подальшим її використанням у будівництві доріг, повідомив міністр екології і природних ресурсів Микола Злочевський.

У свою чергу, оплата утилізації ляже на імпортерів та виробників автопокришок. Відповідну установу вже прийняв Кабінет міністрів.

“З усіх виробників і імпортерів шин стягуватиметься певна плата, яка дорівнюватиме вартості утилізації шин, що дозволить очистити величезні території і припинити практику спалювання шин”, – сказав він.

За словами Злочевського, в Мінекології звернулося декілька інвесторів, готових побудувати потужні заводи по утилізації шин. Однією з найбільш поширених технологій таких заводів є переробка шин в дрібну крихту з подальшим її використанням у будівництві доріг.

Міністр також уточнив, що введення плати не буде обтяжливим для виробників і імпортерів шин.

У матеріалах прес-служби Мінекології уточнюється, що прийнята постанова передбачає поетапне збільшення об’ємів утилізації зношених шин. Зокрема, в 2011 році планується утилізувати 10% шин від загального обсягу ввезення, в 2012-му – 15%, в 2013-му – 20%, в 2014-му – 25%, в 2015-му – 30%, в 2016-му і в подальші роки – 35%.

tsn.ua