Перенесення бібліотекти УжНУ підходить до кінця

Епопея з бібліотекою УжНУ тривала майже два десятки років. Нагадаємо, що греко-католицька церква, яка з розпадом Радянського Союзу відродилася на Закарпатті, цілком справедливо претендувала на повернення своєї історичної єпископської резиденції, в якій, на «Кремлівці», діяла бібліотека.

Унікальним бібліотечним фондом УжНУ користуються не тільки студентство краю, а й відомі дослідники, науковці України, близького та далекого зарубіжжя. Ще за радянських часів бібліотека прописалася на вулиці Капітульній в Ужгороді, у резиденції греко-католицької єпархії. Нині єпархія на чолі зі знаним єпископом Міланом Шашіком здійснює цілковиту реставрацію історичної пам’ятки. Та й багатющий бібліотечний фонд потребує сучасних, належно оснащених приміщень. Тож упродовж останніх років на всіх рівнях ішлося про перенесення бібліотеки. Проблему почали вирішувати лише у 2008 році: на БАМі, де знаходиться головний корпус УжНУ, розпочалося будівництво нової бібліотеки, яку урочисто відкрили восени минулого року. Водночас на «Кремлівці» розпочалося облаштування єпископської резиденції. Втім, на сьогоднішній день не всі фонди університетської бібліотеки перенесено, частина приміщень й досі використовується університетом.

Місяць тому голова обласної ради Іван Балога, ректор УжНУ, депутат обласної ради Микола Вегеш та владика Мілан Шашік під час робочої наради в єпископській резиденції радилися про подальше перенесення фондів бібліотеки. Тоді владика Мілан Шашік звернувся до ректора університету Миколи Вегеша, з проханням прискорити роботу з перенесення наукової бібліотеки Ужгородського національного університету.

За ініціативи голови обласної ради Івана Балога було розроблено план цих робіт. І перший етап вже виконано – в бібліотеку на БАМі перенесено фонди відділу Карпатознавства. При цьому для єпископської резиденції було звільнено ще один поверх.

«Цього тижня завершився другий етап перенесення бібліотеки. Мова йде про цінну краєзнавчу літературу 19-20 століття, – розповідає ректор УжНУ Микола Вегеш. – До такого виду книг є свої вимоги і ми повинні їх дотримуватися. Нам знадобилося облаштувати університетську бібліотеку спеціальними захисними решітками. Але коштів для цих потреб в бюджеті університету не було і ми не змогли це зробити власним коштом. І тут нам на допомогу прийшов голова обласної ради Іван Іванович Балога, який особисто профінансував встановлення решіток на всі приміщення, де буде знаходитися краєзнавча література. Саме завдяки цій допомозі ми забрали із «кремлівки» усі фонди Карпатознавства. Можна констатувати: успішно завершено другий етап перенесення бібліотеки і ми будемо «рухатися» далі»

Ректор поділився планами: наступний етап – перевезення книжок, які знаходяться на першому поверсі кремлівської бібліотеки. За цей час єпархія проведе ремонт на другому поверсі, в тому числі й відновлюватимуть фрески. «Однак для того, щоб закрити питання по бібліотеці, необхідно, щоб обласна рада прийняла програму по бібліотечній справі і профінансувала облаштування одного поверху у новому корпусі університету під бібліотеку точних наук. Тоді усі проблемні питання буде вирішено», – резюмував Микола Вегеш.

Прес-служба Закарпатської облради

www.mukachevo.net