У баштанних культурах на Закарпатті знайшли нітрати

У всіх  рослинних продуктах нормується вміст нітратів, при цьому у розрахунку на кілограм ваги в дині він є безпечним в кількості 90 мг, в кавуні – 60 мг.

Санепідстанції здійснюють вибірковий лабораторний контроль якості  продукції, що реалізується населенню через торгівельну мережу, використовується в якості їжі  в різних об’єктах закритого типу (дитячі дошкільні та підліткові заклади, в т.ч. оздоровчі табори, лікарні, санаторії).  Будь-яка рослинна продукція, в т.ч. і баштанні, повинні надходити на об’єкти  при наявності  супроводжуючого документу, що підтверджує його якість та безпеку. Санепідстанції  вже в липні місяці почали вимірювати вміст  нітратів та залишкових кількостей пестицидів  в зразках  кавунів  та динь.  Станом на 1 серпня перевірено 69 об’єктів з 139, на яких  реалізуються баштанні культури.

На вміст нітратів було досліджено 112 зразків баштанних: 72 – це кавуни  та  40- дині. При цьому в 1-му зразку кавунів (Хустський район) та в 5-ти зразках дині  (Ужгородський, Хустський та Тячівський райони) були визначені перевищення  максимально допустимих рівнів нітратів у порівнянні з  гігієнічними нормативами. По  таких випадках приймалися міри адміністративного впливу, а саме, оштрафовані 2 особи, прийнято 2 постанови  про  вилучення  з реалізації   в 2-х випадках   баштанної продукції  (дині).

Залишкові кількості пестицидів визначалися в  48-ми зразках,  всі відповідали гігієнічним нормативам, повідомила зав. токсикологічною лабораторією О.Пономарьова.

viza.uz.ua