Іван Бушко: «Ужгород повинен бути під пильною увагою обласної влади…»

Кілька місяців тому обласна влада пообіцяла до 20-тої річниці незалежності України відкрити, реконструювати двадцять стратегічних об’єктів краю. Про те на якому етапі перебуває цей процес розповів в.о. голови Закарпатської ОДА Іван Бушко.

— Скільки на сьогоднішній день введено в експлуатацію об’єктів?

— Нині в області їх відкрито вже шість. На «підході» – ще 14 об’єктів. У цьому контексті особливу увагу обласна влада приділяє Ужгороду – місту, яке, повинно бути візитівкою нашого краю. В обласному центрі нині проходить реконструкція загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 зі словацькою та українськими мовами навчання. Загальна його вартість – понад 11 мільйонів гривень. Також в Ужгороді буде введено в експлуатацію котельню у спорткомплексі «Юність» та облаштовано прилеглу до нього територію. Загалом це обійдеться обласному бюджету в 3 мільйони гривень.

На 20 серпня заплановано відкриття реконструйованого стадіону «Спартак». Цього дня на ужгородців чекає не лише урочисте відкриття оновленої спортивної споруди, але й насичена святкова програма, приурочена 110-ій річниці проведення в місті над Ужем першого футбольного матчу. Відзначу також, що на стадії завершення перебувають і будівельні роботи в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Бокшая.

— Значна кількість об’єктів зосереджена в Ужгороді. Чим пояснюється така увага до обласного центру, адже минула влада не переймалася так Ужгородом?

— Ужгородські об’єкти – стратегічні. Ужгород – найбільше місто в області, і звичайно ж – обласний центр, тобто обличчя краю. Не варто сюди прив’язувати політику. Обласний центр повинен бути під пильною увагою обласної влади – це аксіома.

— Як відбувається контроль за виконанням робіт?

— Відповідальними за введення в експлуатацію об’єктів в обласному центрі здебільшого є управління обласної адміністрації: управління культури, молоді і спорту, освіти і науки та капітального будівництва. Неодноразово ми вже проводили наради по 20-тиріччю та веденню в експлуатацію цих об’єктів, де детально обговорюється стан проведення робіт.

— За клопотами про ці об’єкти чи тримає влада на контролі вирішення інших не менш важливих для області питань?

— Звичайно. 20-та річниця ж мине, але треба і до навчального, опалювального сезонів готуватися, реконструювати дороги. До прикладу, нині ми проводимо капітальний ремонт вулиці Минайської в Ужгороді. Попередньо на ремонт цієї дороги обласним бюджетом було виділено понад 3,8 мільйони гривень. Нині з додано ще 1,5 мільйони. Сподіваємося вже в серпні здати й цей об’єкт.

Окрім того, докладаємо всіх зусиль, щоб цього року область повністю позбавилася залежності від централізованого теплозабезпечення. Обласна влада тримає на контролі виділення коштів на індивідуальне опалення у достатньому обсязі. Зокрема, 12 серпня відбудеться сесія обласної ради, під час якої депутати вирішуватимуть питання фінансування встановлення систем індивідуального опалення. В Ужгороді все ще є актуальним переведення бюджетних установ на автономне опалення. То ж до настання холодів, впевнений, область повністю перейде на автономне опалення.

 Прес-центр ОДА